Moderna влезе в S&P 500

Цената на акциите на американската фармацевтична компания скочи тройно

18:00 | 21 юли 2021
Обновен: 18:05 | 21 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов
Moderna влезе в S&P 500

Moderna Inc. се присъединява към индекса S&P 500 в сряда, като най-високоефективната акция на индекса тази година - и то с разлика.

Този ход завършва превръщането на производителя на лекарства от биотехнологична компания в ранен етап на развитие в дистрибутор на ваксини, доставящ ваксинации срещу ковид по целия свят. С ръст от над 180% до 2021 г., акциите на Moderna надвишават тези на съществуващия лидер по този индекс, L Brands Inc., чийто акции са нараснали с около 100%.

Преди включването в американския бенчмарк акциите на Moderna достигнаха нови върхове, като се повишиха с повече от 30% за четири сесии, преди да паднат с 2% във вторник. 

Растежът на Moderna до голяма степен се дължи на иновациите в разработването на иРНК ваксини, които използват клетките на тялото като мини фабрики за антитела. Това накара някои анализатори от Уолстрийт да го нарекат "биотехнологичната Тесла", защото компания от Кеймбридж, Масачузетс, е очертала курс, който може да промени начина, по който се лекуват инфекциозни заболявания.

Компанията си осигури място в горните ешелони на биотехнологиите в САЩ редом до AbbVie Inc. и Amgen Inc. след получаване на разрешение за спешна употреба на продукта им за ваксинация срещу Covid-19 през декември миналата година, само една седмица след този на Pfizer Inc и BioNTech SE.

Но сходностите с Тесла не предвещават непременно нещо добро за акциите на Moderna. От деня преди включването на Tesla в референтния показател през декември, той е спаднал с около 5% в сравнение с ръста на индекса от почти 17%. Други скорошни допълнения към индекса също показаха ниски резултати.

Акциите на компаниите, включени в индекса, обикновено се покачват преди самото включване, тъй като инвеститорите коригират портфейлите си. Акциите на Moderna вече загубиха инерция във вторник с 2% и с цена под 307,33 долара.

Скептиците към скока на Moderna през последните месеци отбелязват, че много от техните продукти са в ранните етапи на клинични изпитвания, докато потенциалният пазар на буустерни дози срещу Covid-19 не е напълно ясен.

Последните лабораторни резултати обаче показват, че ваксината на Moderna произвежда антитела срещу Делта варианта на Covid-19. Анализаторите на Goldman Sachs също така прогнозират, че компанията може да пусне на пазара нова ваксина против грип до 2023 г. и комбинация от ваксина срещу грип и срещу Covid-19 още през 2024 г. Фирмата също така работи върху нови ваксини и лекарства срещу рак и ХИВ, както и срещу Зика и сърдечни заболявания.

Проучване на 191 хедж фондове и институционални инвеститори установи, че приблизително 73% от респондентите очакват акциите на Moderna да останат почти непроменени или да паднат с 20% или повече до края на годината. Инвеститорите се съсредоточават най-много върху резултатите на ваксината срещу Делта варианта и грип, докато само 13% инвестициите са в дългосрочен план.

"В края на краищата все още нямаме представа кой купува акциите", пише на  Уил Севуш, стратег в Jefferies. 

Според Goldman продажбите на mRNA-1273, както се нарича ваксината на Moderna срещу Covid, вероятно ще надхвърлят общото очакване на Wall Street с 18,1 милиарда долара през 2021 г.