Tesla продава все повече електромобили в Китай

Компанията отбелязва вторият най-добър месец в историята си на този пазар

12:39 | 20 юли 2021
Обновен: 14:59 | 20 юли 2021
Автор: Михаил Митев
Tesla продава все повече електромобили в Китай

Миналия месец Tesla отново увеличи броя на продадените си автомобили в Китай. Докато напредва към последното тримесечие, резултатът помогна на компанията да компенсира редица негативни отзиви в пресата, както и оплакванията на клиентите, свързани с качеството на колите.

Регистрацията на седани модел 3 и спортните Y, произведени в завода на Tesla в Шанхай, възлизат на 28 508 единици през юни, което е с 29% повече, отколкото през май и повече от два пъти от априлския резултат, посочват данните на China Automotive Information Net. Регистрациите на модел 3 скочиха до 16 995, докато тези на модел Y достигаха 11 513, което е с 10% по-малко от май.

Силното търсене на Модел 3 може да се обясни отчасти с акциите на Tesla, които включват преференциални кредити и отстъпки за пълни авансови плащания. Производителят на автомобили започна да доставя модел 3 от завода си в Шанхай на широката общественост в началото на 2020 г.

В последните месеци компанията се сблъска със сериозни проблеми в Китай, включително с искания за коригиране на софтуера. Лоша реклама се появява в общественото пространство, след като протестираща се качва върху една от колите на автомобилното изложение в Шанхай през април тази година и заявява, че в модел 3 има проблем със спирачките и това е довело до инцидент, в резултат на който едва не са загинали четирима членове на семейството ѝ.

Данните на Китайската асоциация за леки автомобили, публикувани по-рано този месец, показват, че общите продажби на дребно на автомобили с нови двигатели възлизат на около 1 милион за първото полугодие. Броят на регистрациите на Tesla, включително внесени автомобили, е бил 132 228 през този период. Компанията представи по-евтина версия на своя модел Y за местното производство, за да увеличи продажбите си на най-големия автомобилен пазар в света през втората половина на годината. Така наречената версия със стандартнен диапазон на електромобила започва от 276 000 юана (42 600 долара), след държавните субсидии, които са около 20% по-малко спрямо тези на оригиналния модел.