Урбанизацията може да разреши проблема с недостига на работна ръка в Китай

Според прогнози около 75% от китайското население ще живее в градовете до 2030 г. спрямо сегашните 64%

14:00 | 20 юли 2021
Обновен: 15:10 | 20 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Процентът на урбанизация в Китай ще надвиши предишните международни прогнози през следващото десетилетие. Това ще се отрази благоприятно на намаляващата работна сила и раждаемост в страната, каза влиятелен китайски икономист, съобщава Bloomberg.

Около 75% от китайското население ще живее в градовете до 2030 г. спрямо сегашните 64%, смята Лу Минг, професор по икономика в Шанхайския университет Джао Тонг, специализиран в градското развитие.

„Дори ако работната сила или общото население на Китай започне да намалява, урбанизацията все още може да гарантира, че наличието на работна сила в производството и услугите ще продължи да се разширява“, каза Лу, който участва миналия август в икономическа кръгла маса с президента Си Дзинпин.

„Процесът, при който населението се мести към по-големите градове ще доведе до по-ефективно използване на трудовите ресурси, което ще доведе до продължаване на икономическия растеж“, каза той в интервю наскоро.

Бързата урбанизация подхранва икономическия подем на Китай през последните четири десетилетия, като делът на жителите, които живеят в градове, нарасна спрямо нивото от 20% от населението, когато започнаха икономическите реформи през 1979 г. Само през последното десетилетие страната добави повече от 236 милиона градски жители. Това е подкрепа за процъфтяващия пазар на жилища, нарастващия сектор на дребно и световните стокови пазари.

Очакванията на Лу за урбанизация са по-бързи от прогнозите на останалите наблюдатели. Световната банка и Организацията на обединените нации прогнозират, че 70% от населението ще живее в градове до 2030 г. Въпреки това, преброяването през 2020 г. показва, че както правителството, така и ООН са подценявали скоростта на урбанизация, според скорошен доклад на анализатор в Gavekal Dragonomics.

„За жилищния пазар ефектът от по-бързата урбанизация значително надвишава ефекта от по-бавния общ прираст на населението“, пише Яо.

„По-силната тенденция на урбанизация също означава, че броят на новите градски жители през следващите години ще бъде по-висок от очакваното досега, водейки до по-голямо търсене на нови жилища.“

Градска инфраструктура

Жизненоважно е правителствата да взимат предвид преместването на населението между регионите и градовете, тъй като те се стремят да увеличат урбанизацията, каза Лу. Това означава да се правят повече инвестиции в жилища, транспорт, болници и училища в градовете, където населението нараства, като същевременно се намалят инвестициите в региони, от които хората се местят, каза той.

През последните няколко години мегаполиси като Пекин и Шанхай планират да ограничат населнието си в бъдеще поради недостиг на публични ресурси, но Лу твърди, че тези градове трябва да продължат да реформират своите системи за регистрация на домакинствата, за да привлекат нови хора да се преместят да живеят там. 

Неправилно е някои местни власти да мислят, че населението ще спре да се мести в големите градове на определен етап и че нискоквалифицираните работници ще напуснат градовете, тъй като нуждата на градските жители от услуги ще се разширява с нарастването на икономиката, каза той.

Лу заяви, че процентът на урбанизация в Китай може да достигне нивото на развитите икономики от 85% до 90% през следващите две до три десетилетия. За сравнение, процентът на урбанизация беше 83% в САЩ и 92% в Япония миналата година, показват данните на Световната банка.

„Най-голямото предизвикателство пред урбанизацията на Китай ще бъде как да разширим инвестициите, за да отговорим на този приток в градове, където обществените услуги и съоръжения вече са в недостиг.“

„Тенденцията на преместване на населението в големи клъстери на градове няма да се промени“, смята Лу