Износът от Китай се увеличи неочаквано бързо през юни

Общият внос също надмина очакванията, въпреки че темповете на печалби намаляха от май

10:49 | 13 юли 2021
Обновен: 11:16 | 13 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският износ е нараснал много по-бързо от очакваното през юни, тъй като солидното глобално търсене, водено от облекчаването на мерките за блокиране и ваксинацията, надви опасенията от нови случаи на зарази и закъсненията в пристанищата, съобщи Bloomberg.

Но общият ръст на търговията във втората по големина икономика в света може да се забави през втората половина на 2021 г., предупреди митнически служител във вторник, отразявайки частично несигурността около пандемията от COVID-19, тъй като вариантът на вируса „делта“ предизвиква хаос в някои страни. 

Общият внос също надмина очакванията, въпреки че темповете на печалби намаляха от май, като стойностите бяха подсилени от високите цени на суровините, показват данните от митниците. 

Благодарение на усилията на Пекин за ограничаване до голяма степен на пандемията по-рано от неговите търговски партньори, най-големият износител в света успя да постигне солидно икономическо възстановяване от предизвикания от коронавирус спад през първите няколко месеца на 2020 г. 

Износът в доларово изражение се е увеличил с 32,2% през юни спрямо година по-рано, в сравнение с 27,9% ръст през май. 

Анкетираните от „Ройтерс“ анализатори прогнозираха увеличение от 23,1%.

„Ръстът на износа е изненадващ, но е било преодоляно въздействието на временното затваряне на пристанището в Шенжен и други затруднения във веригата на доставки“, каза Луис Куийс от Oxford Economics. 

Търговските показатели на Китай са подложени на известен натиск през последните месеци, главно поради глобалния недостиг на полупроводници, затрудненията в логистиката и по-високите разходи за суровини и товари. 

Все пак глобалните облекчения в мерките срещу COVID-19 и ваксинационните механизми изглежда подкрепиха силно нарастване на търсенето в световен мащаб на китайски стоки. 

Германия, която първоначално беше бавна по отношение на ваксинацията си, заяви този месец, че е настигнала Съединените щати по отношение на дела на населението, който има поне една ваксина. 

Близо половината от американците вече са напълно ваксинирани, докато другаде в Европа скоростта също се е увеличила напоследък. 

Силният брой на доставки от Китай миналия месец подчерта някои солидни фабрични проучвания в чужбина. Измерване на американската фабрична активност се изкачи до рекордно високо ниво през юни, докато растежът на бизнеса в еврозоната се ускори с най-бързите си темпове от 15 години насам. 

Данните също така показват, че вносът се е увеличил с 36,7% на годишна база през миналия месец, надминавайки прогнозата от 30,0%, но забавяйки се от 51,1% през май, което е най-високият темп на растеж от десетилетие. 

Вносът на суров петрол в Китай през първото полугодие е спаднал с 3% при първото им свиване за периода от 2013 г. насам, тъй като недостигът на квоти за внос и нарастващите глобални цени ограничиха покупките, но вносът на соя, природен газ и желязна руда нарасна. 

Азиатските фондови пазари, частично потиснати през последните седмици от опасения относно разпространяващия се „делта“ вариант на вируса и намаляването на темповете на растеж в Китай, удължиха печалбите си след данните за търговията и се насочиха към най-добрата сесия от повече от две седмици. 

Китайският юан също се повиши до почти едноседмичен връх спрямо долара, тъй като данните смекчиха притесненията за растежа на БВП. В петък Китайската народна банка заяви, че ще намали количеството пари в брой, което банките трябва да държат като резерви за подпомагане на икономиката, особено тъй като по-малките фирми не са в състояние да се справят с нарастващите разходи за суровини. 

Пандемични неизвестности

Говорителят на китайската митническа администрация Ли Куйвен заяви, че рисковете от вносна инфлация са управляеми, но предупреди, че общата търговия на страната все още е изправена пред несигурност поради глобалната пандемия. 

Ли, изказвайки се на пресконференция в Пекин по-рано през деня, каза, че растежът на търговията може да се забави през втората половина на 2021 г., главно отразявайки статистическото въздействие на високия темп на растеж. 

"Но като цяло смятаме, че външната търговия на Китай през втората половина все още има надежди за постигане на относително бърз растеж," каза той.

 Китай отчете излишък в търговията от 51,53 млрд. долара за миналия месец, в сравнение с прогнозата за излишък от 44,2 млрд. долара и излишък от 45,54 млрд. долара през май.

„Индуцираният от пандемия скок на продажбите на дребно в напредналите икономики започна да се обръща напоследък, тъй като моделите на потребление започват да се нормализират на фона на отварянето“, каза Джулиан Евънс-Причард, старши китайски икономист в Capital Economics. 

"След като търговците на дребно в тези страни възстановят запасите си, по-мекото потребителско търсене ще се превърне в по-слабо чуждестранно търсене за китайски износ." 

Китайският търговски излишък със САЩ нарасна до 32,58 милиарда долара през юни, показват изчисленията на „Ройтерс“, основани на митнически данни, в сравнение с 31,78 милиарда долара през май.