Стойността на Virgin Galactic потъна след съобщение за продажба на акции

Решението за набиране на средства идва само ден след като Ричард Брансън полетя до ръба на космоса

09:43 | 13 юли 2021
Обновен: 10:03 | 13 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Оценката на Virgin Galactic падна обратно на земята след съобщение от космическата компания за плановете си да продаде акции за 500 млн. долара само ден, след като основателят на компанията Ричард Брансън завърши успешен полет до ръба на космоса, предаде Bloomberg.

Цената на акциите на Virgin Galactic се бе повишила с около 9% в предварителната търговия в понеделник, но промени курса и спадна с цели 14%, след като компанията заяви, че възнамерява да продаде акции за набиране на средства.

Компанията, основана от милиардера предприемач Брансън през 2004 г., разкри в декларация до Американската комисия по ценни книжа и борси, че е сключила споразумение с инвестиционните банки от Уолстрийт Credit Suisse, Morgan Stanley и Goldman Sachs.

Virgin Galactic заяви, че възнамерява да използва приходите от продажбата „за общи корпоративни цели, включително оборотен капитал, общи и административни въпроси и капиталови разходи за производствените си възможности, развитието на флота космически кораби и други подобрения на инфраструктурата“.

Докато първоначално инвеститорите приветстваха успешния първи тестов полет на Virgin Galactic, съществуващите акционери не бяха доволни от перспективата техните дялове да бъдат разредени от предложената емисия акции, което доведе до спада в цената.

Цената падна до малко над 43 долара, което дава на компанията пазарна стойност от около 11.8 млрд. долара, въпреки че остават почти една трета под рекордното си ниво от почти 63 долара през февруари тази година.

Полетът на Брансън в неделя до ръба на космоса и обратно се разглежда като ключов крайъгълен камък в целта на компанията да стартира търговска космическа услуга през следващата година. Той позволи на британския предприемач да запечата мястото си като първият от съперничещите си „милиардери-космически барони“, който направи пътуването.

Търговската космическа надпревара се разгорещява, а основателят на Amazon, Джеф Безос, е на малко повече от седмица от извършването на собствен полет със своята ракета New Shepard.

Virgin Galactic планира два допълнителни тестови полета тази година и има за цел да започне търговски услуги през 2022 г.

Изпълнителният директор на Virgin Galactic Майкъл Коглглейзър каза в понеделник пред Financial Times, че компанията се надява да извършва поне един полет на ден от всяко от своите космически летища в бъдеще.