САЩ пoискаха по-добра координация за въглеродната политика

Администрацията на Байдън преследва големи публични инвестиции, за да декарбонизира енергийния и транспортен сектор

15:14 | 9 юли 2021
Обновен: 16:29 | 9 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Dane Rhys/Bloomberg
Снимка: Dane Rhys/Bloomberg

Американският министър на финансите Джанет Йелън призова в петък за по-добра международна координация на политиките за намаляване на въглерода, за да се избегнат търговски търкания, дни преди Европейският съюз да разкрие спорен данък.

Механизмът за коригиране на въглерода на границите на ЕС (CBAM) би наложил налози върху съдържанието на въглерод във внесените стоки в опит да обезсърчи "изтичането на въглерод", т.е. прехвърлянето на производството към страни с по-малко тежки ограничения за емисиите, напомня „Ройтерс“.

По време на срещата си във Венеция на министрите на финансите от Г-20 Йелън каза, че има различни пътища за постигане на намаления на емисиите, необходими за справяне с изменението на климата, освен изричното ценообразуване на въглерода.


„Важно е всяка система да се съсредоточи върху степента, до която политиките на страната за климата намаляват емисиите, а оттам и съдържанието на въглерод, вместо да се фокусира само върху изрично ценообразуване на въглерода“, каза Йелен пред форум за климатичните данъци.


„Признаването на различните пътища, които държавите предприемат за справяне с изменението на климата, би могло да помогне за избягване на политически мерки за справяне с изтичането на въглерод, които неволно създават нови международни рискове и преливания“, добави тя.

Йелън каза още, че страните от клуба на големите икономики на Г-20 ще трябва да направят значителни публични и частни инвестиции и да вземат "трудни икономически решения", за да постигнат целите за декарбонизация на своите икономики до средата на века.

Подходите могат да включват регулаторни ограничения и стандарти за емисии, преки публични инвестиции, публични субсидии за стимулиране на частни инвестиции и въглеродни пазари.

Администрацията на Байдън преследва големи публични инвестиции, за да декарбонизира американския енергиен и транспортен сектор, каза тя.

Това се различава от плановете на ЕС да представи на 14 юли първата такса за внос на въглерод в света като част от пакет законодателство за намаляване на нетните емисии на парникови газове с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Митата ще отразяват референтните цени на системата за търговия с емисии на ЕС (ETS), най-големият пазар на въглерод в света. Но търговските партньори на ЕС се съмняват, че схемата ще намали емисиите и смятат, че тя може да действа като протекционистки инструмент.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, говорейки на същия форум на Г-20, призова за минимална глобална цена за въглеродните емисии при липса на единна глобална цена.

"Мисля, че минималната цена може да бъде много добра отправна точка, за да се ангажират всички страни-членки на Г-20 за ценообразуване на въглерода", каза Льо Мер.

Обременяване на бедните

Развиващите се страни изразиха предпазливост за прилагането на универсален подход, отбелязвайки, че икономическата тежест за хората с ниски доходи ще бъде висока.

Мексиканският министър на финансите Артуро Ерера каза например, че тежестта на бензина за мексиканските семейства, от които повече от половината живеят под прага на бедността, е 5% от разполагаемия доход, повече от два пъти над нивото от 2% в САЩ.

Крайъгълен камък в подхода на Мексико за намаляване на емисиите ще бъдат повече инвестиции в чист обществен транспорт, каза Херера.

Йелън предложи координация, като например възприемане на общ подход към свързаните с климата данни и оповестяването на финансови данни чрез групи като Съвета за финансова стабилност и използване на работната група за устойчиво финансиране на Г20 за финансиране като форум за обсъждане на предложените мерки за ценообразуване за климата.

Тя каза също, че администрацията на Байдън все още обмисля редица други политики за намаляване на въглерода, включително такива, които биха поставили "имплицитна цена" на емисиите на въглерод и ще предоставят точка за сравнение с цените на въглерода в други страни.

Не бяха предоставени подробности за тези мерки, но служителите на администрацията на Байдън заявиха, че ще обмислят такива за коригиране на въглеродните граници.