България изпревари Словакия и Румъния в класация по богатство в ЕС

Датските семейства са най-богатите в Европейския съюз, с най-голям запас от парични и пенсионни спестявания

09:44 | 1 юли 2021
Обновен: 09:45 | 1 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

България се нарежда на едно от последните места в ЕС по богатство на населението, предаде Bloomberg, позовавайки се на данни от централната банка на Дания.

Българите имат средно 17.6 хиляди долара като финансови активи, 3.7 хиляди в пасиви, а нетното средно финансово богатство възлиза на 13.9 хиляди.

След България в класацията се нареждат Словакия (съответно с 22.2 хиляди активи, 11.7 хиляди пасиви, и 10.4 хиляди богатство) и Румъния (12.0 хиляди, 3.0 хиляди, 8.9 хиляди).

Датските семейства са най-богатите в Европейския съюз, с най-голям запас от парични и пенсионни спестявания, според последните данни на централната банка.


На база на глава от населението датчаните разполагат с около 1,3 милиона крони (208 000 щатски долара) във финансови активи, повече от два пъти над средното за ЕС. Това е след изваждането на дълга.

класация богатство


Това поставя Дания на първо място, като Холандия, Швеция, Люксембург и Белгия допълват първите пет, дори когато банките в страната все повече предават загубите от отрицателните лихви на централните банки на спестяващите.

Дания държи световния рекорд за отрицателни лихвени проценти, след като централната банка ги наложи за първи път през 2012 г. за контрол на обменния курс.

Камила Поулсен, икономист в Nykredit Wealth Management в Копенхаген, казва, че най-високото класиране в Дания има много общо с решенията, взети преди десетилетия, за въвеждане на програми за пенсионно спестяване, които започват незабавно с постъпването на работа.


Датските домакинства държат и друг, по-съмнителен рекорд: те са и сред най-задлъжнелите в Европа, като заемите са предимно под формата на ипотеки. 86% от този дълг е обезпечен, което не е включено в изчисляването на богатството на домакинствата, каза централната банка. Междувременно цените на жилищата са рекордно високи.