Сривът в глобалния туризъм може да доведе до загуби от 4 трилиона долара

Графика на деня за 30 юни

10:03 | 30 юни 2021
Обновен: 11:59 | 30 юни 2021
Автор: Александра Попова
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Спадът в туризма, причинен от COVID-19, ще струва на глобалната икономика повече от 4 трилиона долара за 2020 и 2021 г. Това е много по-лошо от очакваното. Неравномерното разпространение на ваксинацията се отразява зле на развиващите се страни, които са силно зависими от международните туристи, пише Bloomberg.

Само тази година загубите могат да възлязат между 1,7 трилиона долара и 2,4 трилиона долара, въпреки че международният туризъм започна се възстановява през второто полугодие в страни като САЩ, Великобритания и Франция, които имат по-високи нива на ваксинация, съобщи в доклад Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД).

Изследването подчертава негативното въздействие от неравния достъп до ваксини по целия свят. Развиващите се страни може да представляват до 60% от очакваните загуби за глобалния брутен вътрешен продукт, според УНКТАД. Докладът също така показва, че туристическата криза далеч не е приключила, тъй като в много региони с ниски нива на ваксинация все още съществуват ограничения и забрани за пътуване.Според изследването, проведено в сътрудничество със Световната туристическа организация на ООН, светът може да не се върне към препандемичните нива на пътувания на международни туристи до 2023 г.