Саудитска Арабия планира нова авиокомпания, докато се диверсифицира от петрола

Суверенният фонд на кралството планира ново летище в Рияд като част от старта на новата авиокомпания

08:32 | 30 юни 2021
Обновен: 10:43 | 30 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман обяви във вторник плановете си да създаде втора национална авиокомпания като част от по-широка стратегия за превръщане на кралството в глобален логистичен център, докато страната се стреми да диверсифицира от петрола, предаде "Ройтерс".

Създаването на още един превозвач би катапултирало Саудитска Арабия в топ 5 в световен мащаб по отношение на въздушния транзитен трафик, съобщават официални държавни медии, без да посочват подробности кога и как ще бъде създадена авиокомпанията.

Принц Мохамад оглавява плана на Саудитска Арабия, най-голямата арабска икономика и най-голямата държава в Персийския залив в географски план, да увеличи приходите, които не са от нефт, до около 45 милиарда риала (12,00 милиарда долара) до 2030 г.

Превръщането на кралството в глобален логистичен център, който включва развитието на пристанища, железопътни и пътни мрежи, ще увеличи приноса на транспортния и логистичния сектор за брутния вътрешен продукт на 10% от 6%, заяви държавната агенция SPA.

"Цялостната стратегия има за цел да позиционира Саудитска Арабия като глобален логистичен център, свързващ трите континента", заяви принц Мохамед в доклада на SPA.

"Това ще помогне на други сектори като туризъм и поклоненията да постигнат своите национални цели."

Добавянето на друга авиокомпания ще увеличи броя на международните дестинации от Саудитска Арабия до над 250 и ще удвои въздушния товарен капацитет до над 4,5 милиона тона, се казва в доклада на SPA.

С настоящата си авиокомпания Saudi Arabian Airlines (Saudia), кралството разполага с една от най-малките авио мрежи в региона спрямо размера си. Saudia се бори със загуби от години и подобно на други е силно засегната от пандемията от коронавирус.

Местните медии съобщиха по-рано тази година, че суверенният фонд за богатство на кралството, Публичният Инвестиционен Фонд (PIF), планира да построи ново летище в Рияд като част от старта на новата авиокомпания, без да дава повече подробности.

Фондът е основният инструмент за стимулиране на инвестициите в Саудитска Арабия в страната и в чужбина, тъй като младият принц, известен на Запад като MbS, се стреми да диверсифицира тежката петролна икономика на кралството чрез стратегията си Vision 2030.