ЕС ще търси среща с Путин като част от нова стратегия за Русия

ЕС и Русия се обвиняват взаимно в намеса в изборите, дезинформация и заплаха за сигурността и стабилността от Балтика до Черно море.

10:08 | 24 юни 2021
Обновен: 10:08 | 24 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка:  Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

В четвъртък лидерите на Европейския съюз ще обмислят дали да търсят среща на върха с руския президент Владимир Путин като част от нова стратегия за управление на отношенията с Москва, която според ЕС е в "отрицателна спирала". 

В сряда пратениците на Франция и Германия предложиха провеждането на среща на върха с Путин като възможен начин за възстановяване на връзките между близките търговски партньори, следвайки срещата на върха на американския президент Джо Байдън в Женева с Путин, предаде „Ройтерс“.

ЕС и Русия се обвиняват взаимно в намеса в изборите, дезинформация и заплаха за сигурността и стабилността от Балтика до Черно море. 

"Не можем да изолираме Русия, защото Русия е реалност, от която никой от нас не може да избяга", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред „Ройтерс“ преди посещението си в Брюксел. "Трябва да мотивираме Москва да прекрати агресивните си действия", каза той и заяви, че подкрепя усилията на ЕС да излезе с нов подход. 

Откакто Русия анексира полуостров Крим на Украйна през 2014 г. и ЕС замрази срещите на върха с Путин, политиката на ЕС се движи на зигзаг между налагането на икономически санкции и позволяването на нов газопровод от Русия до Германия.

"Съветът ще прегледа всички формати на диалога с Русия, включително на ниво лидери", се казва в ревизирана снощи чернова на заключенията, след като в. "Файненшъл таймс" съобщи по-рано в сряда, че Германия и Франция предлагат по-тесен диалог с Путин, включително подновяване на срещите на върха.

Като се позовава на дипломати вестникът съобщава, че германският канцлер Ангела Меркел, която се оттегля от политиката след изборите през септември, предлага промяна на стратегията на ЕС спрямо Русия и директно обсъждане на спорните въпроси, както и че Германия има подкрепата на Франция.


Според проекта лидерите смятат да преоръчат на Европейската комисия да предложи конкретни инициативи за "избирателно ангажиране" с Русия по въпроси, свързани с климата, околната среда, Арктика, граничното сътрудничество, енергетиката, здравеопазването, борбата с тероризма и организираната престъпност, както и по ограничен кръг международни въпроси като ядрената сделка с Иран, Либия и Сирия.
Усилията за разрешаване на конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна стигнаха до задънена улица, въпреки прекратяването на огъня и мирните споразумения. 

В сряда Русия обяви, че е изстреляла предупредителни изстрели и е хвърлила бомби по пътя на британски миноносец, плаващ в Черно море край бреговете на Крим – Великобритания се опита да смекчи инцидента и заяви, че ен е била изненадана от реакцията на Русия.

Корабът HMS Defender е част от бойната група на новия самолетоносач на кралския флот HMS Queen Elizabeth. Той се отдели по-рано този месец, за да направи посещение в Черно море, докато останалата част от силата се упражняваот бойната група се упражнява в Средиземно море. 

Като част от новата външна и отбранителна политика на Великобритания, очертана в неотдавнашния интегриран преглед на правителството, ударната сила скоро ще се насочи на изток към Южнокитайско море.

На двудневната среща на върха в Брюксел, на която ще бъдат разгледани и пандемията COVID-19 и връзките с Турция, лидерите на ЕС се надяват да завършат стратегическия документ за Русия, започнат по-рано този месец от Европейската комисия и дипломатическата служба на ЕС. 

Документът залага на мантрат„отблъскване, ограничаване, ангажиране“. 

Френският президент Еманюел Макрон вече се опита през септември 2019 г. да търси по-топли връзки с Путин, но без успех. Някои дипломати от ЕС заявиха, че трябва да има подобрение в отношенията преди всяка среща на върха с руския лидер.

 В четвъртък или петък ЕС ще публикува подробности за икономическите санкции срещу Беларус, съюзник на Русия, който Кремъл вижда като буферна държава между Русия и НАТО.