Швеция е изправена пред първите предсрочни избори за повече от 60 години

Икономисти заявиха, че не очакват политическата несигурност да натежи върху икономиката на Швеция

17:57 | 20 юни 2021
Обновен: 17:59 | 20 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Каналът Сикла в Стокхолм. Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg
Каналът Сикла в Стокхолм. Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Щефан Лофвен най-вероятно ще стане първият шведски министър-председател, който ще загуби вот на недоверие, след като не успя в последния си опит да осигури подкрепата на мнозинството в парламента за предложените реформи за наемите в страната, предаде Bloomberg.

Вотът в понеделник бе поискан миналата седмица от антиимиграционно настроените шведски демократи, след като лявата партия, на която Лофвен разчиташе за приемането на законодателството, оттегли подкрепата си за плана си за либерализиране на твърдата шведска система за контрол на наемите.

Центристките социалдемократи на Лофвен ръководят крехко правителство на малцинството на социалдемократите и зелените след неубедителните избори през 2018 г., като сключиха сделка по широка програма за реформи с две десноцентристки партии.

В една от многото отстъпки към либералите и центристката партия той се съгласи през есента да внесе предложение в парламента за премахване на колективното договаряне за наеми за новопостроени апартаменти.

Лофвен се опита да смекчи реформата в неделя, като покани наемодатели и наемателски организации за преговори, но лявата партия отхвърли тази инициатива като "политически театър".

„След известието, което получихме днес, лявата партия ще гласува утре срещу Щефан Лофвен“, каза нейният лидер Нооши Дадгостар на пресконференция.

Ако, както изглежда почти сигурно, Лофвен загуби гласуването в понеделник, той може или да подаде оставка и да остави председателят на парламента да възложи на депутатите да се опитат да сформират ново правителство, или да свика предсрочни избори - нещо, което не се е случвало в Швеция от 1958 г. насам.

И в двата случая националните избори, насрочени за септември следващата година, ще продължат по план.

Лофвен, на който отне четири месеца за съставяне на правителство след изборите през 2018 г., нарече реакцията на лявата партия безотговорна.

"Сега очакваме, че други политически партии ще са готови да носят отговорността и да не потопят Швеция в политическа криза," каза той на пресконференция.

Икономисти заявиха, че не очакват политическата несигурност да натежи върху икономиката на Швеция предвид строгите фискални правила, по които страната работи. 

"Вероятно предстои период на политическа нестабилност. Нито подкрепеният от шведските демократи блок, нито лявоцентристката група, оглавявана от социалдемократите на Лофвен, имат достатъчно подкрепа в парламента или сред населението, за да формират правителство на мнозинството. Не очакваме повишената политическа несигурност да промени икономическите перспективи и има широка подкрепа в политическиет среди за благоразумната фискална политика на Швеция", каза Йоана Дженсън, скандинавски икономист пред Bloomberg.