Интернет гигантите от САЩ ще имат нужда от местни офиси, ако искат да работят в Русия

През последните месеци Русия предприе репресии срещу американските интернет компании

20:31 | 17 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Интернет гигантите от САЩ ще имат нужда от местни офиси, ако искат да работят в Русия

Руският парламент прие в четвъртък закон, който ще задължи американските технологични гиганти да отворят офиси в Русия до януари 2022 г. или да бъдат изправени пред наказателни мерки, част от опитите на Русия да засили своя интернет "суверенитет", предаде "Ройтерс".

През последните месеци Русия предприе репресии срещу американските интернет компании и забави интернет трафика на Twitter от март насам, за да накаже компанията, че не е изтрила това, което според Москва е забранено съдържание.

Новото законодателство, което премина третото и последно четене в долната камара на парламента, изисква чуждестранни сайтове с повече от половин милион потребители в Русия да създадат местен клон или да действат чрез руско юридическо лице.

Липсата на такова изискване в момента позволява на чуждестранните сайтове официално да останат извън юрисдикцията на Русия, казват авторите на законопроекта.

Уебсайтовете, които не отговарят на изискванията, ще бъдат маркирани като несъответстващи в търсачките, могат да бъдат изключени от резултатите при търсенеи да им бъде забранено да реклaмират в Русия и за руснаците. Това се посочва на интернет страницата на руския парламент.

Законопроектът трябва да бъде одобрен и от горната камара на руския парламент и подписан от президента Владимир Путин, преди да стане окончателно закон. Очакванията са това да се случи без проблеми, отбелязва "Ройтерс".