Фед сигнализира за две повишения на лихвите до 2023 г.

Фед остави без промяна паричната си политика

22:11 | 16 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доходността на десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ се покачи, след като Федералният резерв изненада пазарите и сигнализира за две повишения на лихвените проценти до края на 2023 г, пише Investor.bg

ДКЦ се повишиха с пет базисни пункта до 1.54%, увеличавайки отскока от тримесечното дъно от 1.427%, от миналата седмица, и достигна най-високото ниво от 8 юни.

Прогнозите за това кога служителите на централните банки предвиждат вдигане на референтния лихвен процент от близо нула, също доведоха до поскъпване на долара. Измерванията на инфлационните очаквания на пазара на облигации намаляха.

Фед остави без промяна паричната си политика след двудневното си заседание, което приключи в сряда, но премести напред във времето периода, в който се очаква да промени политиката си. Досега се очакваше повишения да има година по-късно - през 2024 г.

Централната банка запази целевия диапазон за своя референтен лихвен процент непроменен на ниво между нула до 0.25% - където се намира от март 2020 г. - и се ангажира да продължи покупките на активи с темпо от 120 милиарда долара месечно, докато бъде постигнат „съществен по-нататъшен напредък“ по заетостта и инфлацията.

Тримесечните прогнози показват, че 13 от 18 централни банкери подкрепят поне едно увеличение на лихвените проценти до края на 2023 г. спрямо седем през март. До края на същата година единадесет служители предвиждат поне две подобни решения. Освен това седем от тях предвиждат това да се случи още през 2022 г., спрямо четирина по-рано.

В същото време централните банкери очакват инфлацията да нарасне до 3.4 процента през тази година и да спадне до 2.2 процента през 2022 година. 

„Напредъкът по отношение на ваксинациите намали разпространението на Covid-19 в Съединените щати“, се казва в изявление на Федералната комисия по открития пазар, публикувано в сряда след приключването на двудневното заседание. „На фона на този напредък и силната политическа подкрепа показателите за икономическа активност и заетост се засилиха".

По време на пресконференцията след заседанието на Федералния резерв на САЩ в края на април председателят Джером Пауъл повтори мнението, че инфлацията вероятно ще бъде преходна и че централната банка ще остане приспособима, докато пазарът на труда се възстанови изцяло, а инфлацията остане над 2% за известно време. Обикновено при толкова силен растеж и нарастващи инфлационни очаквания пазарите се затягат в очакване Фед да озапти инфлацията, както в предишните икономически цикли.

Някои анализатори смятат, че Фед подценява ефектите от паричното предлагане върху инфлацията, както и последиците от новата гъвкава цел на инфлацията на Фед. Според скорошен доклад на Bank of America растежът на икономиката е най-висок от 34 години и "инфлацията вероятно ще се повиши повече от очакваното".

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg