Китай към Г-7: Малките групи държави вече не управляват света

Повторното появяване на Китай като водеща световна сила се счита за едно от най-значимите геополитически събития

17:13 | 13 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Лидерите на страните от Г-7 и президентите на Европейската комисия и Европейския съвет на срещата във Великобритания. Снимка: Neil Hall/EPA/Bloomberg
Лидерите на страните от Г-7 и президентите на Европейската комисия и Европейския съвет на срещата във Великобритания. Снимка: Neil Hall/EPA/Bloomberg

Китай категорично предупреди лидерите на Г-7 в неделя, че дните, когато "малките" групи държави са решавали съдбата на света, отдавна са отминали, отвръщайки на опита на най-богатите демокрации, които се опитват да действат съгласувано, за да противодействат на мощта на Пекин, предаде "Ройтерс".

Повторното появяване на Китай като водеща световна сила се счита за едно от най-значимите геополитически събития от последно време, заедно с падането на Съветския съюз през 1991 г., сложило край на Студената война.

Но връщането на Китай като световна сила обезпокои Съединените щати: президентът Джо Байдън определя Китай като основен стратегически конкурент и обеща да се противопостави на "икономическите злоупотреби" на Китай и да се бори с нарушенията на правата на човека.

"Дните, когато глобалните решения бяха диктувани от малка група държави, отдавна отминаха", каза говорител на китайското посолство в Лондон.

"Винаги вярваме, че държавите, големи или малки, силни или слаби, бедни или богати, са равни и че световните дела трябва да се решават чрез консултации от всички страни."

Китайският говорител допълни, че единствената валидна глобална система е международният ред, основан на принципите на ООН, а "не така наречените правила, формулирани от малък брой държави".

Г-7, чиито лидери се срещат в Югозападна Англия, търси последователен отговор на нарастващата увереност на президента Си Дзинпин след грандиозния икономически и военен възход на Китай през последните 40 години.

Лидерите на групата, която включва САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Франция и Япония, искат да използват своето събиране в английския морски курорт Карбис Бей, за да покажат на света, че най-богатите демокрации могат да предложат алтернатива на китайската нарастващо влияние.

Страните от Г-7 планират да предложат на развиващите се страни инфраструктурна схема, която би могла да съперничи на многостранната инициатива на Си "Пояс и път".

Критиците твърдят, че планът за създаване на модерна версия на древния търговски Път на коприната, който да свързва Китай с Азия, Европа и извън нея, е средство за разширяване на комунистически Китай. Пекин казва, че подобни съмнения издават "имперския махмурлук" на много западни сили, унижавали Китай в продължение на векове.