Страните от Г-7 одобриха забележително споразумение за данъците

Ивон Бердингър-Ротшилд, изпълнителен директор на Евроамериканската търговска камара

18:51 | 8 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Споразумението е в проект и трябва да мине през срещата на Г20 през октомври. Повечето европейски страни го подкрепят. Но се нуждае от одобрението на Конгреса. Ирландия има по-нисък данък от 15%. Вероятно Ирландия няма да е доволна.

Никой от членовете ни – нито в Америка, нито в Европа не иска да плаща повече данъци, отколкото трябва. Тук става дума повече за закон срещу избягването на данъци, отколкото за увеличение на бремето за компаниите.

Винаги има начин да си оптимизираш данъците. Това предложение няма да промени това нещо. Може дори да стане възможност, защото изравнява позициите.

Много компании, особено производителите на разни продукти имат заводи на място. Те плащат данъци където работят. Не забелязваме много съпротива.

Google даде същото изявление. Те ще имат повече сигурност в оценката си в бъдеще.  Интересно как ще решат този въпрос. Не мисля, че става дума за една компания срещу друга.

Трябва да се види как се развият нещата при Amazon. Те имат обекти на място – имат складове из цяла Европа.

Но искам да подчертая, че тук не става дума само за облагане на американците. Ще има данъци и за европейските компании. Това според мен е по-скоро възможност за изравняване на всички.

И Европа и САЩ ше спечелят от данъка. Очаква се за САЩ да се съберат 500 млрд долара за следващите 10г. В Европа – 5080 млрд. Въпросът е, че за мен възможността идва от това за какво ще използваме тези пари.

Смятам, че става въпрос дали можем да вярваме на правителството, че ще направи нещо умно с нашите данъци. Джанет Йелън също го каза, но и европейците го казват.

Ако направим умна инвестиция в инфраструктура и използваме разумно парите, това ще създаде чудесна среда за работа на компаниите.

Не става дума само за данъци за компаниите в САЩ или в Европа.