Гравие: Г-7 не е глобалната икономика на 21в, а глобалния дълг

Морис Гравие, Управляващ директор на управление на богатството в Emirates NBD

11:34 | 8 юни 2021
Преводач: Петя Кушева

Данъчната рамка е по-всеобхватна и не е само за технологичните компании. Но сте прав, че глобалните технологични компании са в основата на въпроса, защото могат да прехвърлят печалбите си, където пожелаят.

Въпросът е, че Европа настояваше за цифров данък, който беше насочен специално към американските технологични гиганти в американския Запад. И в този смисъл това е победа, защото споразумението на Г-7 не споменава изрично технологичните компании.

Говорим за нещо, което няма непременно да промени играта, защото вече е норма на някои места в Европа – Ирландия, Унгария.

Освен това Г-7 не е глобалната икономика на 21 век. Тя вероятно е глобалния дълг на 21 век. Тези страни представляват може би една трета от паритета на покупателна способност на глобалната икономика. Така че нека изчакаме Г-20 следващия месец, за да видим дали нещата са приложени.

Спиралата на инфлацията

Този отчет за работните места е много интересен. Задълбаваме в отчета за работните места, но седмицата мина под знака на PMI и посланието от PMI беше наистина двусмислено. На Запад производственият сектор се възстанови до предпандемични нива и продължава своя ръст, а сега отскача нагоре и наваксва.

Факт е, че компонентът на безработицата, това беше доказано от отчета за работните места, изостава и за мен това е малко загадка, защото компаниите би трябвало да наемат хора. Може би само моята интерпретация е такава. Някои хора не искат да бъдат наети. Може би име несъответствие на предлагане и търсене.

Има невероятен ръст на покупателната способност на домакинствата, което може да обясни защо хората внезапно влизат в този процес и решават да изчакат малко преди да кандидатстват за работа.

За заплатите сте абсолютно прав - 0.5% ръст. Това означава, че хората, които имат работа, работят малко повече. Работната им седмица е 35 часа. Малко по-добре платени са, но не сме близо до пик на инфлацията. И мисля, че това е добра новина и потвърждава нашето мнение, че Фед е прав да бъде търпелив и че инфлационния натиск е преходен.

Имаме 7 милиона работни места за възстановяване в САЩ. Ако се възстановят за шест месеца вместо за един месец, ще е по-добре мисля.