Шарл Мишел: Страните от Г-7 трябва да защитят демократичните ценности

Отстояването на демократичните ценности е ключова тема на тазгодишната среща на върха на Г-7, която започва в петък

16:27 | 8 юни 2021
Обновен: 16:30 | 8 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Групата на страни Г-7 трябва да бъде по-активна в защитата на демократичните ценности, които са подложени на натиск по целия свят, смята председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, пише Bloomberg.

В интервю за Bloomberg и други новинарски издания Мишел цитира няколко скорошни събития, при които демократичните ценности бяха изложени на заплаха - включително щурма на Капитолия в САЩ през януари, борбата на ЕС да гарантира, че държавите членки спазват върховенството на закона, както и принудително кацане на полет на Ryanair, пътуващ между две европейски столици, и ареста на опозиционен журналист от беларуските власти.

„Това показва, че либералните демокрации и отворените общества са подложени на натиск, докато се сблъскваме с нови рискове, хибридни заплахи, кибератаки, дезинформация“, каза Мишел, който модерира срещите на 27-те правителствени ръководители на блока.

Отстояването на демократичните ценности е ключова тема на тазгодишната среща на върха на Г-7, която започва в петък. Британският премиер Борис Джонсън, който е домакин на преговорите в Корнуол, Англия, има за цел да убеди своите гости от Индия, Австралия, Южна Корея и Южна Африка, да се присъединят към харта, в която да се посочат разликите между демократични и недемократични страни.

Очаква се лидерите да обсъдят как да прилагат демократичните ценности при справяне с глобалните предизвикателства. Именно там председателят на Европейския съвет се надява, че политическите лидери ще засегнат темата за нуждата от проактивно отношение.

„Демократичните сили не трябва да реагират само когато сме подложени на натиск“, каза Мишел, „необходима е по-активна стратегия с цел популяризиране на нашите ценности за защита на интересите ни“.

Председателят на Европейския съвет подчерта, че не призовава за тотална конфронтация, но иска страните от Г-7 да бъдат по-умни в защитата на своите ценности, включително по отношение на Русия. Все пак не трябва да се затваря вратата за сътрудничество с Москва в области като климатичните промени и здравната криза, добави Шарл Мишел.