Великобритания може да не излезе от блокада този месец

Компаниите изнемогват под напора на мерките

11:44 | 13 юни 2021
Обновен: 15:57 | 13 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън не е обнадежден, че ще може да отмени ограниченията в страната заради пандемията, както е планирано на 21 юни, намеквайки, че може да се наложи правилата да бъдат запазени за по-дълго време заради увеличаването на случаите, пише Investor.bg

Джонсън заяви, че правителството трябва да бъде „предпазливо“ за това кога да направи последната крачка за излизане от блокадата, за да запази успеха на ваксинационната кампания на Великобритания в овладяването на COVID-19.

Властите ще проучат новите данни за разпространението на новия доминиращ делта вариант, открит първо в Индия, преди да направят съобщение в понеделник за следващата стъпка.

В отговор на въпрос дали е по-малко оптимист сега за продължаването на пътната си карта за излизане от блокадата, отколкото в края на май британският премиер заяви: „Да, може да се каже. Искаме да гарантираме, че пътната карта е необратима, но не можем да имаме необратима пътна карта, ако не сме подготвени да сме предпазливи“.

Влошаването на перспективите кара министрите да обсъждат варианти, включително отлагане с девет дни до един месец, и потенциално запазване на някои правила при разхлабване на други. Броят на потвърдените случаи на делта щама са се утроили за седмица до 42 323, създавайки дилема за Джонсън.

Джонсън е подложен на натиск да продължи с последната фаза от повторното отваряне на икономиката. Компаниите изнемогват под напора на мерките, които включват изискване баровете и ресторантите да предлагат само обслужване по масите, ограничения за броя на зрителите в театри, на концерти и спортни състезания и ограничения за броя на гостите на сватби.

Цялата статия може да прочете на Investor.bg