Г-7 ще съперничи на Китай с грандиозен инфраструктурен план

За момента не е известно как точно ще работи планът или колко капитал в крайна сметка ще разпредели

09:25 | 13 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Групата от седемте най-богати демокрации в света ще се опита да се противопостави на нарастващото влияние на Китай, като предложи на развиващите се страни инфраструктурен план, който би могъл да съперничи на инициативата "Пояс и път" на президента Си Дзинпин, предаде "Ройтерс".

Г-7, чиито лидери се срещат в Югозападна Англия, търси последователен отговор на нарастващата увереност на Си след стабилния икономически и военен ръст на Китай през последните 40 години.

Президентът на САЩ Джо Байдън и другите лидери на Г-7 се надяват, че техният план, известен като инициативата „Изграждане на по-добър свят" (Build Back Better World - B3W), ще осигури прозрачно инфраструктурно партньорство, което да помогне за набирането на 40 трилиона долара, необходими на развиващите се страни до 2035 г., заяви Белият дом.

Очаква се проектът да помогне на тези страни, били те в Латинска Америка, Африка или Азия, да се възстановят след пандемията, като се фокусира върху климата, здравеопазването, цифровизацията и борбата за неравенството, заяви Белият дом в комюнике.

Очаква се инициативата да бъде включена в заключителното комюнике на лидерите от Г-7.

"Тук не става въпрос само за противопоставяне на Китай", каза висш служител в администрацията на Байдън "Но досега не сме предложили положителна алтернатива, която да отразява нашите ценности, нашите стандарти и начина ни на бизнес."

По-късно САЩ заявиха, че има консенсус на Г-7 относно необходимостта от споделен подход към Китай по отношение на търговията и правата на човека.

За момента не е известно как точно ще работи планът или колко капитал в крайна сметка ще разпредели.

Схемата на китайската инициатива за "Пояс и път" (Belt and Road Initiative - BRI), която Си стартира през 2013 г., включва инициативи за развитие и инвестиции, които ще се простират от Азия до Европа и извън нея.

Повече от 100 държави са подписали споразумения с Китай за сътрудничество в BRI проекти като железопътни линии, пристанища, магистрали и друга инфраструктура.

Критиците твърдят, че планът на Си за създаване на модерна версия на древния търговски път на Пътя на коприната, който да свързва Китай с Азия, Европа и извън нея, е средство за разширяване на комунистически Китай. Пекин казва, че подобни съмнения издават "имперския махмурлук" на много западни сили, унижавали Китай в продължение на векове.

По данни на Refinitiv към средата на миналата година над 2600 проекта на стойност 3.7 трлн. долара са били свързани с китайската инициатива, въпреки че китайското външно министерство съобщи миналия юни, че около 20% от проектите са били сериозно засегнати от пандемията от COVID-19.