ЕС иска ребалансиране на отношенията с Китай

Шарл Мишел, президент на Европейския съвет

20:05 | 11 юни 2021
Обновен: 20:14 | 11 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

Наблюдаваме липсата на реципрочност на икономическо ниво. Също и неприемливи търговски практики от страна на Китай. Това са много конкретни примери.  Имаме ясна визия какво искаме от Китай.

Първо, да не пренебрегва човешките права на уйгурите в Китай. Имаме много ясно решение срещу Китай заради това поведение, което не приемаме.

Второ, трябва да включим Китай в някои глобални теми – Covid-19, здравеопазването – това са теми, в които има нужда от диалог с Китай.

Трето, искаме да ребалансираме икономическите отношения с Китай. Наблюдаваме, че китайските компании нямат същия модел, не са в същата ситуация, както в Европа или САЩ. Това е различен икономически модел, различен е. Искаме да работим, за да лансираме нашите ценности и да защитаваме нашите интереси.

Не искаме да сме наивни. Смятаме, че това сътрудничество и много силните връзки между САЩ, Европа и останалите партньори е от критично значение, за да се постигне по-голямо влияние и да се опитаме да накараме Китай да има по-позитивно поведение.

Търговската сделка

търговската сделка беше важна стъпка в правилната посока. За пръв път Китай пое много важни ангажименти. Е, трябва да сме сигурни, че ще ги приложат.

Имаме пример – за пръв път Китай пое някакви ангажименти на социално ниво – това за нас е много важно. Искаме да сме сигурни, че можем да се борим срещу принудителния труд. Това остава важен приоритет.

Убедени сме, че Китай има международни амбиции. Освен това виждаме как Китай се опита да заеме мястото, което вече не беше заето от САЩ през последната година, когато Доналд Тръмп реши да участва по-малко в многостранния модел.

Затова не сме наивни, но искаме да се уверим, че можем да сме ефективни, когато става въпрос за нашите ценности и защитата на нашите интереси.

Смятаме още не само да реагираме, а и да действаме. Да предприемем по-проактивна стратегия на международно ниво.