Швейцария обмисля наказания за банкерите заради Credit Suisse

Големите загуби на Credit Suisse от колапса на хедж фонда Archegos разгневиха регулаторите

19:15 | 28 май 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гневът към Credit Suisse след поредица от скандали кара Швейцария да преосмисли система, при която топ банкерите до голяма степен остават недосегаеми, предава Investor.bg

Големите загуби на Credit Suisse от колапса на хедж фонда Archegos и изпаряването на инвестиции за милиарди на клиенти, подкрепени от изпадналата в несъстоятелност британска компания за финансови услуги Greensill, разгневиха регулаторите и станаха причина за необичайни обсъждания сред депутатите за глобяване на банкери.

Дебатът, който е най-голямата обществена дискусия за реформиране на банковата система след световната финансова криза, цели да сложи край на настоящия разхлабен режим, при който глобите за банкери не са възможни, и да копира по-строгите правила във Великобритания.

„Директори на банки не поемат отговорност за действията си, защото не е необходимо. Няма реални санкции за лошо управление“, коментира Герхард Андрей, депутат от Зелените в швейцарския парламент.

„Скандалите, които нанасят удар на Credit Suisse – от Мозамбик до Greensill, вредят на репутацията на Швейцария. Предлагаме реформа…, която ще означава, че ако нещо се обърка, мениджърът да поема отговорността“, допълни той.

Предложенията на Андрей, съобразени с революционния британски модел, при който топ ръководителите на финансовите компании са пряко отговорни за действия си, трябва да бъдат обсъдени от швейцарските депутати през идните дни.

Повече по темата четете на Investor.bg