САЩ премахват Xiaomi от черния си списък след съдебен процес

Решението представлява рядка победа за китайски технологичен гигант

16:08 | 12 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Xiaomi и правителството на САЩ постигнаха споразумение за отмяна на решението на администрацията на президента Доналд Тръмп за включването на компанията в търговски черен списък, който имаше потенциала да ограничи американските инвестиции в китайския производител на смартфони, предава Bloomberg.

Китайският гигант за производство на смартфорни заведе дело срещу американското правителството по-рано тази година, след като Министерството на отбраната на САЩ издаде заповед, определяща го като китайска комунистическа военна компания. Решението можеше да доведе до делистване от борсите в САЩ и премахването на компанията от глобалните индекси.

Американското министерство на отбраната сега се съгласи, че окончателната заповед за отмяна на наименованието „е подходяща“, става ясно от съдебни документи.

Xiaomi не е отговорила на молба за коментар на Bloomberg. Представители на Пентагона също не са коментирали темата. „Страните по делото се договириха за пътя напред, който би разрешил този съдебен спор“, се посочва в съдебни документи. Страните, участващи в преговорите, обсъждат специфичните условия и ще подадат отделно съвместно предложение преди 20 май.

Акциите на Xiaomi поскъпнаха с 6,7% на борсата в Хонконг в сряда.

Xiaomi, която произвежда прахосмукачки роботи, електрически велосипеди и преносими устройства, успоредно със смартфоните, беше неочаквана мишена за администрацията на Тръмп. Съоснована от милиардера предприемач Лей Дзюн преди повече от 10 години и имаща американския производител на чипове Qualcomm като един от най-ранните инвеститори, компанията многократно е заявявала, че не е собственост, нито е контролирана от китайската армия.

Споразумението става факт, след като през март американски съд застана на страната на Xiaomi в процес и временно отмени забраната. Американският окръжен съдия Рудолф Контрерас заяви тогава, че Xiaomi вероятно ще спечели пълна отмяна на забраната, докато делото се разгръща.
Споразумението е рядка победа за китайските технологични гиганти, попаднали в мишената на правителството на САЩ, докато двете нации спорят по въпроси, вариращи от търговията до правата на човека и демокрацията в Хонконг.

През ноември Тръмп ратифицира заповед за забрана за американските инвестиции в китайски фирми, притежавани или контролирани от военните, в опит да окаже натиск върху Пекин заради обвиненията на Вашингтон в злоупотреба с бизнес практики. Заповедта срещу Xiaomi, заедно с редица други китайски фирми, бе издадена в последните дни от неговия мандат.

Тръмп също така насочи фокуса си срещу други китайски гиганти, включително ByteDance, собственик на популярното видео приложение TikTok, и Tencent Holdings, която притежава приложението WeChat.

Най-тежко от тях пострада Huawei Technologies, след като й беше забранено да купува американски части за своите продулти и беше изолирана от инфраструктурни проекти по целия свят.