СЗО определи индийския вариант на Covid като "причина за глобално безпокойство"

Предварителните проучвания показват, че мутацията се разпространява по-лесно от другите варианти

16:43 | 11 май 2021
Обновен: 16:55 | 11 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световната здравна организация (СЗО) определи варианта на коронавирус, открит за първи път в Индия миналата година, като „причина за глобално безпокойство“, пише BBC.

Предварителни проучвания на международната организация показват, че мутацията B.1.617 се разпространява по-лесно от другите варианти и изисква допълнителни изследвания. Според данни на СЗО индийският вариант вече е бил регистриран в повече от 30 страни. Другите три варианти от Великобритания, Южна Африка и Бразилия също са класифицирани от здравната организация като опасни.

Вариантът се изследва, за да се установи дали той е отговорен за ръста на смъртните случаи в Индия, където в момента всички болници и крематориуми са пълни. В понеделник Индия съобщи за 366 161 новозаразени и 3 754 смъртни случая, което е лек спад в сравнение с рекордните пикове. Експертите казват, че реалните цифри могат да бъдат много по-високи от отчетените.

Нарастващите случаи означават, че недостигът на кислород продължава да бъде проблем, който вече не е ограничен само до столицата Делхи.

Индийското правителство заяви, че има доказателства за връзка между варианта и смъртоносната втора вълна в Индия, но че тя все още не е "напълно установена".