На какво се дължи подобряването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран?

Това представлява отклонение от традиционната политика на Саудитска Арабия, която води разрушителна война срещу хутите, считани за съюзници на Иран, в Йемен

19:51 | 10 май 2021
Обновен: 20:12 | 10 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В края на миналия месец саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман предложи маслинова клонка на главния противник на страната си. В речта си по саудитската телевизия владетелят на кралството заяви, че целта му е да „има по-добри отношения с Иран“, пише Bloomberg.

Това представлява отклонение от традиционната политика на Саудитска Арабия, която води разрушителна война срещу хутите, считани за съюзници на Иран, в Йемен. Арабите са и открити привърженици на водената от бившия президент Доналд Тръмп икономическа война срещу Техеран. Само преди три години принц Мохамед каза, че иранският върховен лидер Али Хаменей „прави така, че Хитлер да изглежда като светец“.

В момента президентът Джо Байдън даде ясно да се разбере, че няма да позволи на саудитците действията им да останат без последствия. Американският президент води преговори за връщането на САЩ в ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което ще доведе до освобождаването на милиарди замразени приходи за иранското правителство.

Едно от обясненията за опита на саудитците за сближаване с Иран е, че американските регионални съюзници се приспособяват към новия президент, който има и нова външна политика.

„Те нямат някакви магически сили за предсказване на бъдещето“, каза Дейвид Шенкер, старши сътрудник от Вашингтонския институт за политика в Близкия изток, който е бил помощник държавен секретар при Тръмп. 

"Саудитците „не искат да се окажат изолирани или без подкрепата на САЩ“.

И все пак това обяснение не е единственото. Според американски дипломати саудитците са започнали подобряването на отношенията си с Иран в края на 2019 г., след опустошителна ракетна атака върху петролната им инфраструктура през септември. Тогава арабският престолонаследник призова Тръмп да отговори на ескалацията на Иран, но бившият американски президент отказа. В резултат на това започнаха разговори на по-ниско ниво между саудитците и иранците. Единствената разлика между 2019 г. и 2021 г. е, че има нова администрация на САЩ и принц Мохамед признава публично опитите за сближаване.

През януари 2020 г. американски удар с безпилотни летателни апарати уби иранския генерал Касем Солеймани, като след това Тръмп изпрати повече американски сили в региона в отговор.

За разлика от Тръмп, админстрацията на Байдън насърчава подобряването на отношенията между страните в Близкия Изток. Това напомня за сближаването на арабските страни със сирийския диктатор Башар Асад в края на 2000-те. След като САЩ бяха домакини на регионална арабско-израелска мирна конференция през 2007 г., няколко арабски държави, включително Саудитска Арабия, отказаха политиката си на изолация спрямо Сирия, като наказание за ролята на Хизбула в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири през 2005 г. Арабските държави се върнаха към изолирането на Сирия през 2011 г., след като режимът започна война срещу собствените си граждани, която продължава и до днес.