Доларът изтри ръстовете си за 2021 г. след слаби данни за заетостта в САЩ

Продаването на американска валута отново е на мода

08:02 | 10 май 2021
Обновен: 08:04 | 10 май 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Доларът се завръща в изходна позиция, пише Bloomberg.

След като данните за заетостта в САЩ не оправдаха очакванията в петък, доларовият индекс на Bloomberg изтри напредъка си за 2021 г. до лека промяна за годината. Отбелязвайки най-големия си спад в рамките на деня от пет месеца насам, зелените пари сега рискуват да достигнат най-ниското си ниво от февруари 2018 г.

Доларът отслабва

Доларът отслабва до нивото си от началото на годината. Графика: Bloomberg 

Пропуснатите очаквания са последният удар за световната резервна валута, която беше засегната от повишаващата се доходност по американските ценни книжа, подобряването на нагласите извън САЩ и стимулите на Федералния резерв. Показателят за долара за понижи с почти 14% спрямо рекордно високото ниво, което достигна миналия март, като анализатори на JPMorgan Asset Management и на T. Rowe Price прогнозират повече загуби за валутата на фона на очакванията за икономическо възстановяване.

“Продължаваме да гледаме на “нарастващата американска изключителност” като фактор за отслабване на долара във времето”, написаха стратези на Citigroup в бележка. Това се дължи на “очакванията за подкрепящ Фед, които увеличават риск апетита, и глобалното възстановяване”, отбелязват те.

Отслабването на долара реабилитира някои от мечките на Wall Street, които очакваха по-слаба валута през януари, но бяха затруднени да покрият късите си позиции.

Продаването на американска валута отново е на мода, като нетните къси позиции спрямо тези на кошница от основни валути нарастват до около 10 милиарда долара през миналата седмица спрямо четири милиарда долара в средата на април, става ясно от последните данни на Комисията за търговия със стокови фючърси. Мечите залози достигнаха 31 милиарда долара през януари.

Мечите очаквания

Мечите очаквания спрямо долара се възраждат. Графика: Bloomberg

“Очакваме доларът да отслабне допълнително, имайки се предвид статута му на актив убежище, докато перспективите пред глобалната икономика и риск апетитът продължават да се подобряват допълнително”, коментира стратегът на UniCredit Роберто Миалич.