Имотите в Гърция остават незасегнати от кризата

Средният ръст на цените на апартаментите в Атина е над 2% годишно

15:05 | 8 май 2021
Обновен: 15:06 | 8 май 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на жилищните имоти в Гърция оставят на пътя на растежа през първото тримесечие на годината, като пазарът на имоти изглежда излиза от пандемията до голяма степен невредим, пише гръцкото издание ekathimerini.com.

През периода януари – март продажните цени на новопостроените къщи и апартаменти отбелязват годишен ръст от 1.85%, докато при по-старите апартаменти увеличението е с 2.25% спрямо първото тримесечие на 2020 г., показват данните на Geoaxis Property & Valuation Services.

Данните от пет представителни области в Атина (Холаргос, Амбелокипи, Маруси, Перистери и Палайо Фалиро) показват, че сред новопостроените сгради най-голямо увеличение се наблюдава в Перистери (с 2,77%), където жилищата достигат 1520 евро на кв. м.

Сред по-старите апартаменти (на възраст над 15 години) проучването отчита значително увеличение от 4,5% в Холаргос до цена от 1370 евро на кв.м.

Въпреки това цените остават под нивата през 2013 г., но вече надминават тези от 2014 г., което показва, че спадът на цените през последните няколко години започва да се обръща.

Основателят и директор на Geoaxis Янис Ксилас пише в своя анализ, че „пазарът на апартаменти показа забележителна устойчивост, илюстрирайки, че пандемията и нейните ефекти действително са облагодетелствали сектора. Тенденцията за стабилизиране от предходната година сега се измести към тенденция на растеж във всичките пет наблюдавани области със среден ръст на потенциалните продажни цени над 2% средно“.

Той смята, че настоящото възстановяване на пазара на апартаменти ще продължи без забавяне през следващите няколко месеца на фона на необходимостта от по-големи апартаменти, за да се задоволят нарастващите изисквания на хора, работещи от вкъщи.