Русия обяви изтеглянето на войските си от границата с Украйна

Ходът вероятно ще облекчи напрежението, което се засили в последните седмици

15:01 | 23 април 2021
Обновен: 15:05 | 23 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия обяви, че е започнала да изтегля хиляди войници от райони в близост до украинската граница в петък, след като вчера стана ясно, че властите са наредили на върховното си военно командване да започне да връща войските в постоянните им бази, пише Investor.bg.

Ходът вероятно ще облекчи напрежението, което се засили в последните седмици. Министерството на отбраната пусна видео в Twitter, в което се казва, че войските се връщат в своите бази. Оттеглянето на войските трябва да приключи на 1 май, като повече подробности не се дават.

Украинският президент Владимир Зеленски приветства съобщението на Русия за изтеглянето на руските войски от границата с Украйна. Американски служители, които многократно призоваваха Русия да отстрани войските, заявиха, че очакват потвърждение за оттеглянето.

Рублата поскъпна до над 75 рубли за долар днес - най-високото ниво от март, след като се облекчиха опасенията на инвеститорите, че напрежението може да доведе до нови санкции.

Разполагането на над 100 хил. войници от Русия, както и танкове, бойни самолети и военни кораби, до Крим и други райони в близост до украинската граница през последния месец породи опасения, че Кремъл може да планира поредната атака срещу съседката си. В продължение на седмици Москва отхвърля призивите на Киев и западните му съюзници за деескалация и покачи напрежението до най-високите нива от години. Русия заяви, че войските са в района за маневри.

Междувременно стана  ясно, че три балтийски държави ще изгонят четирима руски дипломати в знак на солидарност с Чехия, която обвини шпиони на Кремъл за смъртоносна експлозивна атака през 2014 г. Литва ще изгони двама дипломати, докато Латвия и Естония ще изгонят по един. Ходовете им идват в момент, когато Чехия изисква от Русия да съкрати персонала в посолството си от около 100 до около 10 души.

Цялата статия вижте на Investor.bg.