САЩ очакват Китай да внесе най-голямото количество царевица за всички времена

Цената на царевицата се изстреля до почти 8-годишен връх, като се търгува за над 6 долара за бушел

21:40 | 21 април 2021
Обновен: 21:48 | 21 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на царевицата се изкачва над 6 долара за бушел до най-високото си ценово равнище за почти осем години, след като САЩ заявиха, че очакват Китай да изкупи най-голямото количество от зърнено-житната култура за всички времена от световните пазари, предава Bloomberg

Недостигът на културата и необходимостта от запълване на свинските популации след голямо огнище на смъртоносна африканска чума ще продължи да подхранва апетита на Китай за внос на царевица, като общият внос за текущия сезон възлиза на 28 милиона тона, заяви пекинският офис на Министерството на земеделието на САЩ. Това би било най-големият обем на всички времена, според данни на Bloomberg от шест десетилетия.

САЩ също прогнозират, че Китай, водещият производител на свинско месо, ще намали световните покупки на царевица през следващата година до 15 милиона тона, тъй като се опитва да намали зависимостта си от чуждестранните зърнени култури. Въпреки рязкото намаляване това все пак ще бъде вторият най-голям обем, откакто се води статистика.

„Това е песимистична цифра“, която вероятно „ще се покачи през следващите месеци“, коментира в интервю Рич Нелсън, главен стратег в базирания в Илинойс брокерски посредник Allendale.

Прогнозите предполагат за по-нататъшно търсене на и без това ограничените американски доставки на царевица, особено като бъдат взети предвид притесненията около състоянието на площите за царевични култури в Бразилия. Повечето допълнителни покупки на Китай вероятно ще бъдат от САЩ, допълни Нелсън.

Министерството на

Министерството на земеделието на САЩ повиши прогнозата си за китайски внос на царевица тази година, като догодина също се очаква голямо търсене. Графика: Bloomberg

Очаква се Китай да разчита повече на запасите от ориз и пшеница през следващия сезон поради високата цена на царевицата. И все пак търсенето на царевица се очаква да се промени едва в края на 2021 или 2022 г., гласи изявление на представители на пекинския офис на американското земеделско министерство.

Фючърсите върху царевица на Чикагския търговски борд поскъпват с 2,84% до 6,0875 долара за бушел, най-високото ценово ранище от май 2013 г. Цените почти се удвоиха през последната година, тъй като Китай изразходва огромни количества зърно, за да запълни свински популации, които бяха унищожени от смъртоносната африканска чума. 

Появявата на нови огнища на смъртоносния вирус предизвика опасения, че търсенето на Китай на фуражи може да отслабне и да охлади най-голямото рали при фючърсите върху зърнени култури от почти десетилетие.

На други пазари соята поскъпва с 1,5% до 14,795 долара - най-високото равнище от близо седем години.

Референтните фючърси върху пшеницата записват 2,8-процентен ръст до 6,80 долара за бушел, което е най-високото равнище от близо два месеца, тъй като студеното време в американския Среден Запад рискува лоша реколта.

Цените на захарта и памука се покачват, все още подкрепяни от сухи климатични условия в най-големия износител Бразилия и в Западен Тексас, най-големият производител на влакна в САЩ.