IATA: Авиационният сектор ще загуби 48 млрд. долара през 2021 г.

Асоциацията понижи очакванията си за възстановяването във въздушните пътувания през тази година

19:30 | 21 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Международната асоциация за въздушен транспорт (International Air Transport Association - IATA) увеличи прогнозите си за загубите през тази година с около 25%, като заяви, че новите случаи на заразени с Covid-19 и мутациите на вируса отлагат сроковете за рестарт на глобалните въздушни пътувания, съобщава Bloomberg.

Превозвачите ще загубят около 48 милиарда долара през 2021 г., прогнозира IATA. По-ранните очаквания бяха за дефицит от 38 милиарда долара.

“Тази криза е по-дълга и по-дълбока отколкото всеки можеше да очаква”, заяви Уили Уалш, бивш ръководител на IAG, собственикът на British Airways, и настоящ директор на IATA. “Загубите ще са понижени спрямо 2020 г., но болката от кризата нараства”, добави той.

Понижените прогнози стават факт на фона на продължаващите ограничения за пътувания заради ръст на новозаразените на големи пазари за авиосектора като Индия и Бразилия. Правителствата на страните, в които ваксинационните кампании напредват бързо, също са предпазливи относно възстановяването на пътуванията заради възможността за разпространение на нови варианти на Covid-19, които може да са устойчиви на медикаментите.

Тази седмица САЩ обявиха, че ще посочат около 80-процентен дял от държавите по света като зони, в които пътуванията не се препоръчват или са забранени. В Европа Великобритания се отказа от рестратирането на пътуванията в средата на май. Въпреки че някои страни започват да отварят за ваксинирани туристи, напредъкът към т.нар. ваксинационни паспорти се оказа бавен и сложен.

След като индустрията изгуби около 126 милиарда долара в пика на кризата през 2020 г., имаше силни надежди, че ще последва възстановяване на въздушните пътувания през първата половина на тази година. Според IATA критичният летен сезон сега е под риск.

Търсенето ще достигне 43% от нивата от 2019 г. през 2021 г. - това е по-оптимистичен сценарий спрямо този от февруари, но е по-негативен спрямо декемврийския, когато беше поставено началото на ваксинационните компании. По това време IATA смяташе, че трафикът тази година ще се възстанови на около 50% от предпандемичните нива.

Междувременно тестването на приложението Travel Pass на групата продължава, като в него взимат участие над 50 авиокомпании.