Ердоган: Турция изразходва 165 млрд. долара от валутните си резерви за 2 години

Турският държавен глава поясни, че в момента централната банка разполага с резерви от около 90 млрд. долара

18:24 | 21 април 2021
Обновен: 21:57 | 21 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че властите са използвали 165 милиарда щатски долара валутни резерви на централната банка за омекотяване на икономическия ефект от събитията през 2019 и 2020 г., като могат да използват средствата „отново, когато това е необходимо“, предава Bloomberg.

"В момента централната банка разполага с резерви от около 90 милиарда долара", заяви Ердоган пред турските депутати в Анкара. „Тези резерви могат да бъдат използвани отново, когато е необходимо, или могат да се повишат на над 100 милиарда долара“ в бъдеще, уточни турският президент, позовавайки се на общите брутни резерви на паричната власт.

По време на речта на Ердоган турската лира продължи да поевтинява спрямо долара и се търгува с 0.8-процентна обезценка на равнище от 8.1771 лири за долар към 16.10 ч. в Истанбул.

Основната опозиция на Турция, Републиканската народна партия, настоява отговорните лица да обяснят спада на резервите в чуждестранна валута през двугодишния период, в който Берат Албайрак, зетят на Ердоган, беше министър на хазната и финансите. Той заемаше поста от юли 2018 г. до ноември миналата година.

В сряда Ердоган обвини партията в разпространяване на „огромна лъжа“, като намекна, че 128 милиарда долара са „изчезнали или откраднати“.

Межународните банки, включително Goldman Sachs, прогнозират, че миналата година са похарчени над 100 милиарда долара резерви на централната банка, за да се предотврати безпрецедентното обезценяване на турската лира, когато валутата беше подложена на натиск след поредица от големи намаления на лихвените проценти в подкрепа на икономиката в условията на пандемия.

През 2019 г. Турция първоначално увеличи продажбите си на чуждестранна валута, тъй като лирата отслабна значително, вследствие на резултата от общински избори, които бяха последвани с повторно гласуване в Истанбул, на което управляващата партия на Ердоган загуби. Геополитическото напрежение със САЩ по-късно същата година допълнително обезцени турската валута.

Ердоган посочи в сряда, че 165 милиарда щатски долара от резервите на централната банка са използвани за финансиране на дефицита по текущата сметка и изтичане на капитали, както и за задоволяване на търсенето на чуждестранна валута и злато от местните инвеститори. Президентът допълни, че голяма част от валутата остава в страната, тъй като централната банка извършва трансакциите по обменния курс с маркет-мейкъри банки.

Общите брутни резерви на Турция, включително злато и валута, държани от централната банка от името на търговски заемодатели, са се понижили с повече от 15% от началото на 2020 г. до 89,3 млрд. долара през април. Нетните международни резерви са спаднали с повече от 75% до 9,9 млрд. долара, докато валутата, заета от банките чрез краткосрочни суапове, достига десетки милиарди долари.

Когато нетните резерви бъдат лишени от тези суапове, те падат под нулата, посочват от Bloomberg.

В интервю след назначаването му миналия месец новият губернатор Сахап Кавчиоглу заяви, че централната банка ще запази целта си да увеличи валутните резерви и „може да използва инструменти за повишаване на резервите при подходящи условия“.