Google обеща милиони долари за популяризиране на ваксините срещу Covid-19

Компанията ще плати за 250 000 дози в „страни с ниски и средни доходи“, които ще бъдат определени от партньорската благотворителна организация Gavi

17:52 | 15 април 2021
Обновен: 17:59 | 15 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Google обяви редица обещания за финансиране на разпространението и популяризирането на ваксините срещу Covid-19 по целия свят, включително 250 милиона щатски долара под формата на маркетингови субсидии за групи, застъпващи се зад ваксинацията, предава Bloomberg.

Чрез своето филантропско звено Google ще плати за 250 000 дози в „страни с ниски и средни доходи“, определени от партньора на Google Gavi - благотворителна организация, фокусирана върху разпространението на ваксини.

Google също така ще насочи 2,5 милиона долара за изграждането на мобилни центрове за ваксинация и свързаните с това усилия, насочени в подкрепа на чернокожите, латиноамериканските и индиански общности в САЩ. 250 милиона долара под формата на безвъзмездна финансова помощ ще финансират над 2,5 милиарда съобщения, свързани с ваксинациите, според публикация в блога на Карън ДеСалво, главен здравен директор на Google.

Google нае ДеСалво, бивш служител в кабинета на Обама, и други медицински ветерани за ново здравно подразделение, като звеното на Alphabet предприе редица публични стъпки в борбата с пандемията. Компанията приспособи резултатите от търсачките да отговарят на запитвания за вируса и предлага локации за ваксинация на платформата си Google Maps. През март 2020 г. Google обеща 800 милиона щатски долара в помощ на служители на първа линия и рекламни кредити за здравни организации.

Въпреки това звеното за видео съдържание на компанията, YouTube, бе разкритикувано за излъчване на видеоклипове, които поставят под съмнение ефективността на ваксините срещу Covid-19. Усилията на Google за проследяване на контактни лица остават до голяма степен неизползвани от правителствата и проектът за тестване на хора за Covid-19 от Verily, здравно звено на Alphabet, приключи в Калифорния за по-малко от година.