Акционерите на UniCredit удвоиха заплатата на новия директор до 7.5 млн. евро годишно

Андреа Орчел ще се превърне в един от най-високоплатените европейски банкери

17:42 | 15 април 2021
Обновен: 17:51 | 15 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Акционерите на UniCredit одобриха предложението за възнаграждение на новия главен изпълнителен директор на компанията Андреа Орчел в размер на 7,5 милиона евро (9 милиона долара) на година, съобщава Bloomberg.

В рамките на виртуалната годишна среща на UniCredit в четвъртък, на която присъстваха инвеститори, 54-процентен дял от акционерите одобриха предложената политика за изплащане на възнаграждения през 2021 г., която удвоява заплащането на новия ръководител на банката спрямо това на предшественика му Жан-Пиер Мустие. 76% от акционерите одобриха номинацията на Орчел за главен изпълнителен директор и тази на Пиер Карло Падоан за председател.

Съветници на инвеститорите препоръчаха акционерите да гласуват срещу пакета плащания. “Възнаграждението на новия главен изпълнителен директор поражда значителни тревоги”, заяви ISS на инвеститорите през март. От компанията добавят, че тази сума е “в противоречие с настоящия глобален контекст”, препоръките на Европейската централна банка и “трезвеността” от ерата на Мустие.

Орчел ще получава по 2,5 милиона евро фиксирана заплата, както и 5 милиона евро променливи плащания, сочат изчисления, базирани на данните на уебсайта на UniCredit. Банката също така предлага той да получи максималния бонус, предвиден в договора му за 2021 г., без да го обвързва с представянето.

По-късно в четвъртък предстои заседание на борда, за да бъдат официално назначени Орчел и Падоан на техните позиции.

Главният изпълнителен

Главният изпълнителен директор на UniCredit Андреа Орчел ще се превърне в един от най-високоплатените европейски банкери. Графика: Bloomberg 

Oт итaлиaнcĸaта банка пocoчвaт, чe в пpeдлaгaнoтo възнaгpaждeниe нe e вĸлючeнa ĸoмпeнcaциятa зa пpoпycнaтитe плaщaния зa Opчeл в paзмep нa 25 милиoнa eвpo oт UВЅ зapaди нaпycĸaнeтo мy от тaм в пoлзa нa UnіСrеdіt.

Инвеститорите, включително Fondazione CariVerona и Fondazione CRT, които притежават дялове в размер на съответно 1,8% и 1,7%, подкрепиха предложението на UniCredit с аргумента, че това е подходящ пакет за привличане на подходящи таланти и е в съответствие с международните стандарти.

Орчел застава начело на UniCredit, която е изправена пред натиск от правителството да поеме проблемния кредитор Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и трябва да се справи със съмненията относно пътя ѝ към растеж.