Изпълнителният директор на Toshiba подаде оставка след натиск от акционерите

Председателят Сатоши Цунакава поема управлението

14:20 | 14 април 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Toshiba реши да се оттегли от поста си под натиска на акционерите. Това се случва само седмица след като компанията обяви, че е получила оферта за придобиване от фирмата за дялово инвестиране CVC Capital Partners, пише Wall Street Journal.

Изпълнителният директор Нобуаки Куруматани ще бъде заменен от Сатоши Цуканава, който преди Куруматани заемаше водещата управленска позиция, посочва компанията.

Сделката за Toshiba може да я оцени на над 20 млрд. долара. Пазарната капитализация на компанията тази сутрин беше малко над тази сума.

Председателят на борда на Toshiba Осаму Нагаяма миналата седмица посочи няколко предизвикателства пред подобна сделка включително необходимостта от одобрение от правителството и нуждата от намиране на външно финансиране от CVC. Процесът по финансирането вероятно ще е дълъг и сложен, твърди Нагаяма.

През последните месеци част от акционерите публично повдигнаха въпроса за корпоративното управление на Toshiba и други въпроси. Успехът им в отстраняването на Куруматани подсказва по-силната роля, която вече имат чуждестранните акционери в някои от борещите се с проблеми японски компании през последните години.

Повече по темата четете на investor.bg