Страните с най-високи доходи ваксинират 25 пъти по-бързо от тези с най-ниски доходи

40% от ваксините срещу Covid-19, произведени в световен мащаб, са отишли при хора от 27-те най-богати държави

17:42 | 9 април 2021
Обновен: 20:38 | 9 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Към момента има произведени достатъчно ваксини за пълна ваксинация на около 5% от световното население, но разпределението не е равномерно. Повечето ваксини отиват при най-богатите страни, пише Bloomberg.

40% от ваксините срещу Covid-19, произведени в световен мащаб, са отишли при хора от 27-те най-богати държави, които представляват 11% от световното население. Страните, представляващи най-бедните 11%, са получили едва 1,6% от ваксините срещу Covid-19, показват данни на Bloomberg. С други думи - страните с най-високи доходи ваксинират 25 пъти по-бързо от тези с най-ниски доходи.

Базата данни на Bloomberg за ваксинации проследява повече от 726 милиона дози, поставени в 154 страни. Като част от усилията да се оцени ситуацията по целия свят, показателят разполага с нов интерактивен инструмент, измерващ държавите по богатство, население и достъп до ваксини.

САЩ са на път да ваксинират 75% от населението си в следващите три месеца. Междувременно почти половината от страните все още не са ваксинирали дори и 1% от обеществото. Изчисленията на несъответствията не включват повече от 40 държави, които са сред най-бедните в света и все още нямат официални данни за ваксинационния процес. Тези неизследвани държави представляват почти 8% от световното население.

В САЩ федералното правителство определя къде се изпращат ваксините. Досега на всеки щат са разпределени ваксини въз основа на броя на населението. Въпреки че има разлики в достъпа до ваксини, всеки американски щат има справедлив дял, приблизително пропорционален на броя на жителите.

Все още няма механизъм, който да гарантира справедливо разпространение на дозите в световен мащаб.