Собственик на ресторант във Верона се оказа в списъка за санкции на САЩ

Грешката се случи след като администрацията на Тръмп наложи санкции върху венецуелския суров петрол

13:40 | 2 април 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Една от последните санкции на Доналд Тръмп, преди да напусне длъжността, беше наложена по погрешка срещу собственик на ресторант във Верона, Италия, пише BBC.

Грешката се случи, след като администрацията на Тръмп наложи санкции върху венецуелския суров петрол. След като объркаха самоличността му, през ануари собственикът на ресторант Алесандро Бацони се оказа в черния списък на Министерството на финансите на САЩ, като едва тази седмица италианецът беше премахнат от него. Правните експерти казват, че този тип грешка се случва редовно, но може да струва скъпо.

През 2019 г. администрацията на Тръмп наложи санкции срещу венецуелската държавна петролна компания Petroleos de Venezuela (PDVSA) в опит да накара президентът Николас Мадуро да подаде оставката. Венецуелският президент беше обвинен в корупция, нарушения на правата на човека и фалшифициране на преизбирането си през 2018 г.

По време на последния си работен ден Тръмп наложи санкции на погрешния Алесандро Бацони заради обвинения, че е обвързан с мрежа, опитваща се да заобиколи санкциите срещу петролния сектор на Венецуела.

Министерството на финансите на САЩ също така наложи санкции срещу редица компании, които според него са обвързани с Бацони, собственикът на италианския ресторант. Месеци по-късно грешката е била забелязана и италианецът вече е премахнат от списъка.

В сряда Министерството на финансите на САЩ призна грешката си и го извади от своя „черен списък“. Говорейки от ресторанта си във Верона, Алесандро Бацони каза пред агенция Ройтерс, че всичко е било грешка и че е благодарен, че вече не е замесен.

Грешен човек

Санкциите са наказания, които държава (или група държави) налага на друга държава или конкретни компании. Например, САЩ забрани на американските компании в определени индустрии да изнасят своите стоки за Ирак.

Последиците от включването в списъка на санкциите на САЩ могат да бъдат опустошителни за отделните лица и компании, като се има предвид, че Америка е най-голямата икономика и суперсила в света.

Експертите казват, че има много случаи, които се случват зад кулисите, при които на банките се казва да замразят плащанията на физически лица и компании, които често се оказват неправилно насочени в разследванията на правителството на САЩ.

„Често насочените лица са напълно невинни, но последствията за техния бизнес могат да се окажат опустошителни. Разрешаването на проблема може да отнеме месеци и да доведе до големи загуби“, каза пред BBC Никълъс Търнър, адвокат от Steptoe & Johnson в Хонконг.

„Всеки би очаквал, че правителството на САЩ има достъп до изчерпателна информация относно лицата, към които налага санкции, но случаят невинаги е такъв. Понякога правителството използва информация, която всеки може да намери онлайн. Ако не е била правилно проверена, лесно се случват грешки“.

Китайският технологичен гигант

През януари Доналд Тръмп наложи нови санкции на китайски технологични компании през последните си дни като президент, включително и срещу производителя на телефони Xiaomi. Той твърди, че китайските фирми са обвързани с китайската армия или споделят данни с правителството.

Миналия месец Xiaomi получи предварителна заповед срещу някои от тези американски санкции, тъй като съдът установи, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на твърденията, че компанията е свързана с китайската армия.

"Ако тези грешки могат да се случат с компания, голяма като Xiaomi, не е чудно, че и по-малките играчи се оказват в тази ситуация. За съжаление те нямат същите ресурси като големите технологични комании, за да се справят със загубите", добави г-н Търнър.