M&A пазарът изпрати най-натовареното си тримесечие от 20 години

Анализаторите не очакват активността скоро да намалее

10:45 | 1 април 2021
Обновен: 10:46 | 1 април 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обемът на сключените сделки достигна рекордните 1,1 трилиона долара през първото тримесечие, тъй като големите купувачи гледат отвъд пандемията, а т.нар. „компании празни чекове“ повишиха целите си.

Това е най-доброто начало на годината за сектора на сливанията и придобиванията от поне 1998 г. насам, показват данни, събрани от Bloomberg.

Сливанията и придобиванията се увеличиха във всеки регион, като придобиващите в Северна Америка водят с трансакции за 644 милиарда долара. Сделките на европейските купувачи нарастват с 41% до 286 млрд. долара, докато компаниите от Азиатско-Тихоокеанския регион са похарчили 261 млрд. долара.

„Отдавна не съм виждал тези нива на активност и скоро не очаквам значително забавяне“, каза Алисън Хардинг-Джоунс, ръководител на отдела за сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка в Citigroup Inc.

След като блокадите срещу разпространението на  Covid-19 намали корпоративните сделки през миналата година, оптимизмът относно програмите за ваксинация и икономическия растеж стимулира бума през 2021 г.

„Доверието е това, което движи сделките за сливания и придобивания, дори когато пазарите са надценени“, каза Скот Баршай, председател на корпоративния отдел в адвокатска кантора Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison.

Придобиването от AerCap Holdings NV на бизнеса с лизинг на джетове на General Electric Co. за 30 милиарда долара беше най-голямата сделка за тримесечието, следвана от покупката на Canadian Pacific Railway Ltd. на Kansas City Southern за 25 милиарда долара.

„Броят на сделките е знак за по-здравословен пазар за сливания и придобивания, а не само за няколко големи сделки тук или там, които изкривяват числата“, каза Стивън Баронов, председател на отдела за глобални сливания и придобивания в Bank of America Corp.

Ефектът на  SPAC

Междувременно SPAC - или дружествата за придобиване със специална цел - играят огромна роля при сключването на сделки. Т.нар. компании „празен чек“, които привлякоха 85 милиарда долара чрез първични публични предлагания през 2020 г. и още 99 милиарда долара тази година, сега започнаха да използват тези пари.

Данните показват, че сделките, при които публичните компании са закупили частен бизнес възлизат на 435 милиарда долара през първото тримесечие. Това е с 86% повече в сравнение с нивото на показателя преди година и отчасти може да се дължи на бума на сливанията и придобиванията през „празни чекове“.

Най-голямата сделка на SPAC за тримесечието беше придобиването на Churchill Capital Corp. IV на стартиращо предприятие за електрически превозни средства Lucid Motors Inc., което ще излезе на борсата на стойност 24 милиарда долара.

„Бих казал, че доста компании, сега търсят IPO или SPAC“, каза Мадху Намбури, глобален ръководител на технологично инвестиционно банкиране в JPMorgan Chase & Co.

Войни за наддаване

Един признак за потенциално прегряване на пазара е завръщането на непоисканите сделки (когато дадена компания не търси активно купувач) и войни за наддаване.

Битката за производителя на лазери Coherent Inc. продължи осем кръга. Междувременно застрахователят Chubb Ltd. направи публична оферта за Hartford Financial Services Group Inc. на стойност 23 милиарда долара.

Майоран Елалингам, ръководител на отдела за инвестиционно банкиране и консултант за Азиатско-Тихоокеанския регион в Deutsche Bank AG, заяви, че сделките се движат от конкурентния натиск и технологичните промени, а не само от компаниите, които искат да оптимизират баланса си.

„Главните изпълнителни директори са фокусирани върху притежаването на правилните активи в дългосрочен план“, каза Елалингам.

Регулаторни проблеми

Протекционистичните настроения убиха поне една трансгранична сделка за 20 милиарда долара през тримесечието. Офертата на канадската Alimentation Couche-Tard Inc. за френската верига за хранителни стоки Carrefour SA беше блокирана от френското правителство.

С приключването на първото тримесечие компаниите в САЩ и в други региони внимателно наблюдават назначенията на президента Джо Байдън в Министерството на правосъдието и Федералната търговска комисия (ФТК). Страхът е от големи промени в антитръстовата политика, които биха могли да попречат на големите сделки.

Байдън заяви, че ще назначи професора по право Лина Хан във ФТК, антитръстов експерт, който предупреждава за силата на доминиращите технологични компании.

Освен технологиите, сделките, свързани със здравния сектор, също могат да бъдат подложени на контрол. Тази седмица ФТК заведе дело за блокиране на предложеното за Illumina за придобиване на Grail за 7,1 милиарда долара.

Поне засега няма знак, че активността ще намалее.

„Следващите шест месеца или малко повече ще бъдат много натоварени“, каза Алисън Хардинг-Джоунс, ръководител на сливания и придобивания за Европа, Близкия изток и Африка в Citigroup Inc.