Най-тежко удареният регион от Covid-19 в света се проваля с мерките

Недоволството срещу ограниченията нараства в Източна Европа

19:00 | 26 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Части от Източната Европа, която в момента е на челни позиции по смъртност от COVID, са изправени пред все по-голямо несъгласие срещу удължаването на противоепидемичните мерки, предназначени да спрат разпространението на вируса, пише Bloomberg.

Въпреки че третата вълна е обхванала целия континент, 10 от 11-те най-засегнати от пандемията страни се намират в Източна Европа, където спазването на ограниченията не е достатъчно и наяве излизат проблемите на здравните системи заради липсата на инвестиции от правителствата през годините. 

Чешкото правителство не прие предложението на опозицията за удължаване на извънредното положение на фона на високата смъртност в страната. Междувременно Унгария, държават с най-висока смъртност в световен мащаб през последната седмица, взе решение да ограничи нощния час и да отвори отново някои от магазините.

„Преживяваме най-трудните седмици от пандемията“, заяви унгарският премиер Виктор Орбан пред държавното радио, дори когато правителството му се противопостави на призивите на местните лекари за по-строги мерки.

Подобно на Чехия и Унгария, Полша, която регистрира нов рекорден брой заразени в петък, не предприе значително затягане на мерките. Те бяха обявени ден по-рано и включват затварянето на детски ясли и големи мебелни магазини.

Някои държави действат по-решително: Румъния намали работното време на магазините и удължи вечерния час в регионите с висок брой заразени. В Чехия, точно преди Великден, се усеща все по-голямата умора от дългия локдаун, докато темповете по ваксинация остават ниски.

Опозицията в Чехия се фокусира върху данните в петък, показващи че броят на ежедневните случаи е спаднал с около една четвърт преди една седмица. Също така тя призова правителството да очертае планове за облекчаване на ограниченията, които включват рестрикции за вътрешните пътувания. Малка част от кабинета предупреждава, че преждевременното облекчаване на мерките може да доведе до нов скок на инфекциите.

„Данните се подобряват, но нивата на новозаразени все още са доста високи“, отбеляза министърът на здравеопазването Ян Блатни. „Ако всичко върви по план, може да очакваме отмяна на забраната за пътувания между регионите в първата седмица след Великден“, добави той.