Китай и САЩ ще работят съвместно в борбата с климатичните промени

Двете страни обсъдиха също сътрудничество в битката срещу Covid-19 и възстановяването на световната икономика

16:05 | 21 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай и САЩ решиха да създадат съвместна работна група за борба с климатичните проблеми, съобщава Bloomberg, цитирайки китайската делегация, участвала в преговорите в Анкъридж, щата Аляска.

Преговорите, оглавявани от държавния секретар Антъни Блинкен и китайският му колегай Янг Джиечи, отбелязаха минимален напредък, но не донесоха дипломатически пробив. Въпреки товакитайската делегация заяви, че „двете страни споделят надеждата за продължаване на такъв тип стратегическа комуникация на високо ниво“.

В съобщението се допълва, че срещата е била „откровена, задълбочена и конструктивна“. И двете страни са изразили „готовност да подобрят сътрудничеството или координацията в някои конкретни области“.

Въпреки че разговорите бяха само първа стъпка в подхода на администрацията на Байдън към Китай и даде само малко индикации за това, което предстои.

Останалите въпроси, които са били на дневен ред по време на срещата между двете най-добри икономики в света, са свързани със сътрудничество в битката срещу Covid-19 и възстановяването на световната икономика, заяви китайската страна в изявление след преговорите.

„Двете страни също се споразумяха, че ще поддържат диалог и комуникация, ще осъществяват взаимноизгодно сътрудничество, ще избягват недоразумения и грешни преценки, както и конфликти и конфронтация, за да насърчат стабилното развитие на отношенията между Китай и САЩ“, се посочва още в изявлението.

Припомняме, че миналата година, когато напрежението между Пекин и Вашингтон се влоши драстично, САЩ затвориха консулството на Китай в Хюстън, което накара Китай пък да затвори консулството на САЩ в Чънду.