МВФ: От началото на пандемията 90 млн. души вече са изпаднали в състояние на крайна бедност

Расте и неравенството между развитите страни и по-бедните

12:35 | 21 март 2021
Обновен: 12:42 | 21 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пандемията от Covid-19 ще постави повече хора в риск от бедност, предупреди първият зам.-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Джофри Окамото, цитиран от Investor.bg. В реч пред Форума за развитие на Китай той изчисли, че разполагаемият доход на човек в развиваща се или развита икономика (без Китай) в периода 2020 - 2022 година ще бъде с 22% по-нисък, спрямо нивата, ако нямаше пандемия от коронавируса.

Опасенията на институцията са, че от началото на кризата 90 млн. души вече са изпаднали в състояние на крайна бедност. Пандемията поставя в риск основно уязвими групи, особено младите хора, нискообразованите и жените, коментира още Окамото.

Расте и неравенството между развитите страни и по-бедните.

Той анонсира, но без подробности, че в началото на април МВФ ще коригира своята прогноза за ръст на глобалната икономика, отчитайки мащабната програма за стимули, одобрена в САЩ. През януари институцията обяви, че очаква ръст на световната икономика от 5,5 на сто през 2021 година.

Китайската икономика вече се възстанови до нивата отпреди появата на коронавируса, но вътрешното потребление все още е слабо и натежава. Извън Китай картината е притеснителна на фона на задълбочаващите се разлики между държавите и неравномерното разпределение на ваксините.

От МВФ призовават развитите държави да подпомогнат по-бедния свят и да осигурят достъп до ваксини, за да бъде сложен край на пандемията по-бързо. Икономическата подкрепа, която отпускат правителствата, трябва да бъде по-фокусирана и таргетирана, както и да гарантира устойчиво развитие на икономиката след края на кризата.

Повече по темата прочетете в Investor.bg