Йеменските бунтовници атакуваха рафинерия на Aramco в саудитската столица

Целта на бунтовниците Хути бяха енергийните инсталации в Кралството

17:20 | 19 март 2021
Обновен: 17:21 | 19 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В петък подкрепяните от Иран бунтовници хуси атакуваха рафинерия на Aramco в саудитската столица, използвайки 6 натоварени с бомби дронове, засилвайки офанзивата си срещу енергийните съоръжения и инсталациите за сигурност в Саудитска Арабия, пише Bloomberg.

Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия съобщи, че нападението се е случило в 06:05 часа местно време, предизвиквайки пожар, който по-късно бе овладян без да се отрази върху доставките на петрол и други нефтени деривати. „Няма жертви“, се казва в изявление на говорителя на Министерството на енергетика.

Обикновено нападенията на йеменските бунтовници рядко отнемат човешки животи или пък причиняват големи щети, но честотата им се е увеличава през последните месеци, създавайки безпокойство в Персийския залив, регион, ключов за глобалното производство и доставки на нефт.

Яхя Сари, говорител на въоръжените сили на хусите, заяви, че атаките ще продължат, докато продължи „агресията и блокадата“, призовавайки цивилните да въздържат от влизане в радиуса на военни съоръжения и други потенциални цели.

Напрежението нарасна след като американският президент Джо Байдън и Иран не можаха да стигнат до съгласие относно споразумението от 2015 година за спирането на ядрената програма на Техеран. Байдън обеща да прекрати конфликта в Йемен, който според ООН е довел до най-тежката хуманитарна криза в света.

Бившият президент на САЩ класифицира хусите като терористична организация след редица атаки срещу петролни танкери в Червено море. Байдън, от своя страна, отмени класификацията, заявявайки, че пречи на усилията на хуманитарните работници да осигурят храна и подслон на йеменците, живеещи под контрола на хусите.

Миналия месец САЩ спряха подкрепата си за офанзивите на Саудитска Арабия в Йемен, като назначиха Тим Лендеркинг, бивш висш служител на Държавния департамент, да ръководи американските мирни усилия.

Хусите се борят с признатото от ООН йеменско правителство от 2014 година. Досега са успели да превземат столицата Сана и части от територия. Водената от Саудитска Арабия коалиция се намеси през следващата година на страната на правителството.

Борбата се засили в последно време, тъй като САЩ опитва с дипломатически усилия да сложи край на военните действия, докато бунтовниците настояват да превземат стратегическия град Мариб, район за производство на петрол и правителствена крепост. Боевете се разпространиха и до други области включително Таиз и Хаджа, където правителствените сили се опитват да завземат територии.

Хусите заявиха, че искат въздушните удари на Арабската коалиция да бъдат прекратени, както и да бъде вдигната блокадата в някои части на Йемен преди да има каквито и да е мирни споразумения.