Пазарната капитализация на Tesla се понижава с близо 90 млрд. долара само за седмица

Общите загуби на технологичните компании в индекса Nasdaq 100 достигат 1,6 трилиона долара

21:35 | 5 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Оттеглянето от технологичните акции през тази седмица изтри близо 90 милиарда долара от пазарната капитализация на американския производител на eлектромобили Tesla, съобщава Bloomberg.

Загубата надхвърля индивидуалните оценки на около четири пети от компаниите в индекса S&P 500. Цената на акциите на Tesla се понижи до около 600 долара малко след 20 часа българско време в петък до най-ниското си ниво от 10 декември насам. Акциите изтриват около 17% от стойността си само за седмица, което увеличава загубите им за 2021 г. до 20%.

Поскъпването на акциите, което помогна за присъединяването на ръководената от Илон Мъск компания в индекса S&P 500, се превърна в рязко поевтиняване през тази година. Междувременно гиганти от индустрията, включително General Motors, Ford Motor и Volkswagen, обявиха през последните месеци създаването на собствени линии електромобили и желание за агресивно разрастване на пазара.

Високата пазарна

Високата пазарна капитализация на Tesla понесе голям удар през тази година. Графика: Bloomberg 

Високата оценка на Tesla също понесе удар от по-широките разпродажби в технологичния сектор през тази седмица. Инвеститорите се отказаха от тези акции на фона на поскъпването на облигациите, което увеличи опасенията, че компаниите с високи капитализации могат да не се представят силно, ако цените по заемите се увеличат.

Лидерът в индустрията на електромобилите е сред най-големите губещи в индексите Nasdaq 100 и S&P 500. Настоящата пазарна капитализация на Tesla е в размер на около 552 милиарда долара - далеч под достигнатата оценка от 837 милиарда долара в края на януари.

Общите загуби на технологичните компании в индекса Nasdaq 100 достигат 1,6 трилиона долара.