Икономиката на Ирландия бележи по-бърз растеж от тази на Китай

Брутният вътрешен продукт на Ирландия се увеличава с 3,4% през 2020 г.

19:31 | 5 март 2021
Обновен: 19:39 | 5 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато като повечето икономики в богатия свят бяха засегнати през миналата година, Ирландия отбелязва ръст, пише The Wall Street Journal. Зад този успех стоят процъфтяващи фармацевтични и технологични компании, привлечени през годините в страната с ниски данъчни ставки.

От години Ирландия насърчава мултинационалните компании да създават магазини в малката страна, като предлага ниски корпоративни данъчни ставки. Големите технологични компании, от Facebook  до Google, създадоха лъскав регионален щаб в Дъблин, докато фармацевтични компании като Pfizer и международното звено MSD на Merck & Co. създадоха големи производствени предприятия.

Днес процъфтяващите печалби от тези сектори генерират данъци, които помагат на ирландското правителство да плати за скъпите спасителни въжета, които то е хвърлило в голяма част от останалата част от икономиката, засегната от пандемията.

Covid-19 повиши търсенето на ирландски фармацевтични продукти, особено в САЩ, стимулирайки износа на стоки до рекордно високо ниво през 2020 г. Също така през декември повиши търсенето на цифрови услуги.

Тази комбинация постави Ирландия сред малкото държави, които отчетоха икономически растеж през първата календарна година на пандемията. Агенцията за статистика на страната съобщи в петък, че брутният вътрешен продукт се увеличава с 3,4% през 2020 г., което е по-бърз темп на растеж от този, регистриран в Китай –  2,3%.

Много части от местната икономика обаче, включително оживената индустрия на хотелиерството, изживяха най-лошата година в историята си.

Отбелязва се висока обща безработица – включително и на тези хората, получаващи специални държавни обезщетения след съкращаване заради пандемията - до около 25% през февруари, изчислява статистическа агенция. Връщането на тези работници на работа може да отнеме време и да бъде силно зависимо от програма за ваксинация, която в страната стартира бавно.

Джейсън Макгоуън е готвач в хотел Errigal Country House в Каван, северната част на страната. Хотелът е бил напълно затворен или с ограничени възможности през по-голямата част от изминалата година, а Макгоуън разчита до голяма степен на правителствената помощ за безработица заради пандемия.

„Много е трудно“, казва той.

„Опитваме се да държим главите си над водата. Това е едно от нещата, за които никога не бихме си помислили, че ще се случат. Никога не бих си помислил, че ще остана без работа толкова дълго“, споделя той и допълва, че никога не е оставал без работа по-дълго от седмица по време на 18-годишния си трудов стаж.  

Щетите, причинени от пандемията в която и да е държава, зависят до голяма степен от нейната на икономика в момента, когато пандемията настъпи. За зависимите от туризма страни това е катастрофа. Но някои страни, които разчитат по-силно на производствените или цифровите услуги, са се справили по-добре.

Ясните разлики в начина, по който пандемията е засегнала различни части на ирландската икономика, са ясни в цифрите, публикувани от Централната статистическа служба (CSO) в петък. Това, което тя нарича „мултинационален сектор“ - който включва технологични и фармацевтични компании - регистрира ръст на производството от 18,2%. За разлика от това, останалата част от икономиката се свива с 9,5%.

Като регион Европа претърпя най-голяма загуба, като БВП на еврозоната се понижи с 6,8% през 2020 г. Това, което направи Ирландия по-различна, е главно фактът, че фармацевтичните продукти и компютърните услуги се превърнаха в една от най-големите индустрии в страната.

Според Ирландската агенция за индустриално развитие секторът на науките за живота - от който най-голяма част са фармацевтичните продукти - представлява една трета от БВП през 2019 г. Продажбите на ирландски медицински и фармацевтични стоки през 2020 г. са с 25% по-високи от предходната година, което представлява почти две пети от общия износ на страната в размер на 161 млрд. евро, или около 193 млрд. долара.

Голяма част от това увеличение беше насърчено от САЩ, които отчетоха 6,8% увеличение на вноса на ирландски фармацевтични продукти и 19,5% увеличение на вноса на органични химикали, използвани за производство на фармацевтични продукти.

Американските фармацевтични компании започнаха да изграждат присъствие в Ирландия в края на 60-те години на миналия век. Девет от 10-те най-добри фармацевтични компании в света вече имат дейност в Ирландия, като най-голямата е Pfizer, която отказа да коментира продажбите от своите ирландски заводи през 2020 г.

Важна част от привличането на Ирландия към американските компании се крие в ниската данъчна ставка, която тя налага върху корпоративните печалби.