Microsoft обвини Китай за кибератака срещу имейл сървъра си

Пропуските в сигурността позволиха на хакерите да разбият потребителски имейл акаунти

09:29 | 3 март 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Microsoft  предупреди клиентите си за нова кибератака и обвини китайска група за кибершпионаж за атаки срещу софтуера на нейния имейл сървър, съобщава BBC.

Техническият гигант заяви, че хакерите са подкрепени от държавата група, която е „висококвалифицирана“. В публикация в блог Microsoft заяви, че хакерската кампания използва четири неоткрити преди това уязвимости в различни версии на софтуера.

Пропуските в сигурността позволиха на хакерите да разбият различни потребителски имейл акаунти. 

„Хакерите използваха уязвимостите, за да проникнат в Microsoft Exchange Server, позволявайки им да влязат в имейл акаунти и да инсталират злонамерен софтуер, за да „улеснят дългосрочния достъп до имейлите на жертвите“, заяви Microsoft във вторник.

Центърът за разузнаване на заплахите на Microsoft приписва атаките с „голяма увереност“ на Hafnium – група, оценена като финансирана от държавата и оперираща извън Китай.

Microsoft заяви, че Hafnium е насочена към изследователи на инфекциозни болести, адвокатски кантори, висши учебни заведения и доставчици. Насочена е още и към мозъчни тръстове и неправителствени групи.

Въпреки че Hafnium е базиран в Китай, той извършва своите операции предимно от наети виртуални частни сървъри в САЩ, каза Microsoft.

Отделно Microsoft заяви, че е наблюдавал взаимодействието на Hafnium с потребителите на своя пакет Office 365.

Компанията пусна софтуерни актуализации, насочени към отстраняване на уязвимостите в нейния софтуер. Microsoft заяви, че атаката по никакъв начин не е свързана с атаката SolarWinds, която засегна правителствените агенции на САЩ в края на миналата година.

За разлика от Facebook и Twitter, бизнес ориентираната социална медийна платформа на Microsoft LinkedIn все още е достъпна в Китай. Tакава е и неговата търсачка Bing, въпреки че местният Baidu доминира на пазара за търсене.