Уорън Бъфет вижда сенки на кризата от 80-те години на днешния пазар на облигации

Според Оракула от Омаха доходността на 10-годишните държавни облигации е спаднала с 94% от септември 1981 г. насам

07:50 | 2 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Уорън Бъфет предупреди, че възвръщаемостта, достъпна за инвеститорите в облигации, може да насърчи рисковано поведение.

"В днешно време облигациите не са правилното място", пише легендарният инвеститор в годишното писмо до акционерите на Berkshire Hathaway, заявявайки, че доходността на 10-годишните държавни облигации е спаднала с 94% от септември 1981 г. насам, предава CNN Business.

Кризата на спестяванията и заемите през по-голямата част от 80-те години в САЩ започна, когато инфлацията и лихвените проценти се повишиха драстично, унищожавайки хиляди малки ипотечни кредитори.

Голямата картина сега е, че лихвените проценти са определени под нулата от централните банки в няколко държави, включително Япония, и са отпечатани трилиони долари. Идеята е, че това ще насърчи банките да отпускат заеми, а компаниите и правителствата да вземат заеми, което ще стимулира възстановяването от пандемията.

Това обаче доведе доходността по държавните облигации до много ниски нива, като унищожи възвръщаемостта за инвеститори като пенсионни фондове и застрахователи като Berkshire.

Доходността от държавния дълг на САЩ обаче рязко нарасна през последните седмици, отразявайки очакванията на инвеститорите, че в САЩ ще се постигне стабилно икономическо възстановяване благодарение на ваксинациите и стимулиращите мерки.

Но доходността все още е ниска според историческите стандарти. В писмото си Бъфет се опира на десетилетия опит, за да подчертае, че ниската възвращаемост също носи много риск.

"Някои застрахователи, както и други инвеститори в облигации, могат да се опитат да извлекат макар и слаба печалба, като пренасочат своите покупки към дълг на несигурни кредитополучатели", каза Бъфет.

Оракулът от Омаха смята, че ниската възвращаемост ще бъде факт за известно време, въпреки скорошното покачване.

„Инвеститорите във фиксирани доходи в световен мащаб - независимо дали пенсионни фондове, застрахователни компании или пенсионери - са изправени пред мрачно бъдеще“, пише той.

Не всички са съгласни: Някои инвеститори се притесняват, че цените може да скочат по-късно тази година на фона на възстановяването на коронавируса в САЩ, подтиквайки Фед да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното.

„Но все още има две причини, поради които Фед няма да повиши лихвите в скоро време“, смята Нийл Ширинг от Capital Economics.

Първата е преминаването към целева средна инфлация от 2% с течение на времето, което позволява по-голяма гъвкавост. Втората е, че Фед има двоен мандат да се стреми към пълна заетост, както и ценова стабилност.