Деветте акции, които Уорън Бъфет си купи в края на 2020 г.

Оракулът от Омаха залага, че здравният сектор ще получи тласък от администрацията на Джо Байдън

17:08 | 24 февруари 2021
Обновен: 17:08 | 24 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Всяко тримесечие мениджърите на фондове, контролиращи активи на стойност най-малко 100 милиона щатски долара, трябва публично да отчитат своите притежания пред Комисията за ценни книжа и борси в САЩ (SEC) чрез формуляр 13-F. Декларациите 13-F позволяват на инвеститорите да надникнат зад завесата на някои от най-богатите и успешни хедж фондове в света. Тримесечните отчети на легендата на Wall Street и изпълнителния директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет винаги са едни от най-очакваните. Миналата седмица Бъфет съобщи, че е купил девет различни акции през последното тримесечие. Кои са те разкрива Yahoo finance.

AbbVie

Акциите на AbbVie са едни от новите в сектор здравеопазването, които Бъфет започна да купува през третото тримесечие на 2020 г. Той вероятно залага, че здравният сектор ще получи тласък от администрацията на Джо Байдън и Конгреса, контролиран от демократите. AbbVie е глобална фармацевтична компания и собственик на водещите лекарства Humira и Imbruvica. AbbVie е типична за Бъфет акция със стойност, която се търгува при съотношение цена на акция/печалба от 7.6 пъти и плаща 4,95% дивидент. Дялът на Бъфет в AbbVie сега се оценява на около 2,7 милиарда долара.

Merck

Merck е друга компания от сектор здравеопазване, чиито акции Бъфет започна да купува през третото тримесечие и продължи да купува през четвъртото. Глобалният фармацевтичен гигант е собственик на лекарството срещу рак Keytruda, което е в патент до 2028 г. и вече е одобрено за повече от 20 проучвания. Merck тества и действията му и върху рак на гърдата и дебелото черво. Разнообразното продуктово портфолио на Merck генерира 7 милиарда щатски долара нетна печалба през 2020 г. Делът на Бъфет в Merck сега е на стойност около 2,1 милиарда долара.

Bristol-Myers Squibb

Bristol-Myers Squibb е компания от т.нар. сини чипове, занимаваща се със здравни грижи. Компанията има дългогодишен опит в успешните придобивания, включително купването на на Celgene за 74 милиарда долара през 2019 г. Celgene има голямо портфолио от лекарства за рак, които в миналото генерират едни от най-високите маржове във фармацевтичното пространство. Bristol-Myers има шест обещаващи проекти за нови лекарства. Bristol-Myers търгува при съотношение цена на акция/печалба от 7.5 пъти и изплаща 3,2% дивидент. Дялът на Бъфет в акциите на BMY сега се оценява на около 2 милиарда долара.

T-Mobile

След сливането си със Sprint T-Mobile вече е вторият по големина в САЩ безжичен доставчик на телекомуникационни услуги и има повече от 100 милиона клиенти. Изглежда, че Уорън Бъфет харесва перспективите за акциите на 5G безжични оператори. Сливането със Sprint помогна на T-Mobile да генерира 71% ръст на приходите през последното тримесечие. Подобно на акциите от сектор здравеопазване, Бъфет зае чисто нова позиция в T-Mobile през третото тримесечие. Залогът на Оракула от Омаха в T-Mobile сега струва около 617 милиона долара.

Verizon Communications

Бъфет започна да купува акции на американската компания Verizon Communications през третото тримесечие, но инвестицията беше с поверителна декларация. SEC предоставя поверителен статут, когато организация като Berkshire ги убеждава, че оповестяването на нейния дял би променило цената на акциите толкова много, че би възпрепятствало способността на компанията да завърши процеса на покупка. Verizon е класическа инвестиция в стойност на Бъфет, като книжата на компанията се търгува при съотношение цена на акция/печалба от 11 пъти и изплаща 4,5% дивидент. Бъфет беше изключително агресивен при закупуването на Verizon през последните две тримесечия, а най-новият му дял се оценява на около 8,3 милиарда долара.

Chevron

Бъфет няма много голям опит, когато става въпрос за инвестиции в петролни акции, но масивният му нов дял в петролната компания Chevron показва, че все още не се отказва от сектора. Известно е, че Бъфет понесе загуба от над 2 милиарда долара след инвестиция в ConocoPhillips. На пръв поглед инвестицията в Chevron има смисъл за Бъфет, който е известен с твърдението, че инвеститорите трябва да бъдат „алчни, когато другите се страхуват“. Инвеститорите разбираемо се страхуваха от акциите на петролните компании през 2020 г., когато цените на суровината спаднаха до исторически ниски нива. Новият дял на Бъфет в Chevron е на стойност около 4,8 милиарда долара.

Kroger

Бъфет за първи път инвестира във веригата за хранителни стоки Kroger през четвъртото тримесечие на 2019 г. и оттогава увеличава позицията си. Хранителните магазини бяха относително имунизирани срещу икономическия спад през 2020 г. В миналото Бъфет е инвестирал и в други акции на вериги хранителни магазини, включително Walmart и Costco. Бъфет продаде последните си акции на Walmart през 2018 г. и дела си в Costco през 2020 г., след като държа и двете акции в продължение на 20 години. Делът на Оракула от Омаха в Kroger сега е с оценка от около 1,1 милиарда долара.

Marsh & McLennan

Третата чисто нова позиция, която Бъфет разкри наскоро, е на застрахователният брокер Marsh & McLennan. Berkshire има значително присъствие в застрахователната индустрия, включително изцяло притежаваната дъщерна компания Geico. През 2020 г. Marsh & McLennan отчете положителен ръст на приходите и печалбата си. Дори след гласуването доверие от Бъфет обаче акциите на акомпанията се търгуват при съотношение цена на акция/печалба от 20 пъти и почти не отчитат ръст в сравнение с преди година. Делът на Бъфет в MMC е на стойност около 504 милиона долара.

RH

Бъфет за първи път инвестира в компанията за домашно обзавеждане от висок клас RH през третото тримесечие на 2019 г. и добави към своя дял за първи път през последното тримесечие. По-рано известен като Restoration Hardware, RH се ребрандира като компания за "начин на живот", фокусирана главно върху онлайн продажбите. През третото тримесечие на 2020 г. RH отчита оперативни маржове от 26,7% - повече от два пъти предишния си тримесечен рекорд. Компанията прогнозира най-малко 10% годишен ръст на приходите през следващото десетилетие. Делът на Бъфет в RH е на стойност около 884 милиона долара.