САЩ одобриха еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson

До края на март компанията очаква да достави 20 милиона дози за САЩ и 100 милиона - до лятото

12:00 | 28 февруари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ разрешиха ваксината на Johnson & Johnson. Тя ще може да се поставя на лица над 18 години. Така страната получава трета ваксина за превенция на COVID-19, след като федералната агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) вчера разреши препаратът, който действа само с една доза, вместо с две, предава Investor.bg

Здравните експерти с нетърпение очакват еднодозов вариант, който да помогне, за да се ускори ваксинацията в надпревара с вируса, който вече уби над 510 000 души в САЩ и мутира по все по-обезпокоителен начин. 

Преди дни здравният регулатор на САЩ обяви, че препаратът на компанията е ефективен и безопасен. Ваксината на Johnson & Johnson предлага силна защита срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт. При масово изследване, което е обхванало три континента, тестовете са показали, че ваксината е 85% ефективна в предотвратяването на тежки случаи на COVID-19.

До края на март компанията очаква да достави 20 милиона дози за САЩ, а 100 милиона - до лятото.

Компанията кандидатства също за разрешение за спешна употреба на вакисната си в Европа и от Световната здравна организация. J&J цели да произведе около 1 милиард дози глобално до края на годината. В четвъртък Бахрейн стана първата държава, разрешила прилагането на тази ваксина.

Препаратът на Johnson&Johnson има предимството да се съхранява в обикновени хладилници. Поставя се само една доза.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата (EMA) да даде зелена светлина на ваксината на Johnson & Johnson на 11 март, съобщи Bloomberg, като се позовава на свои източници. Така препаратът ще стане четвъртата ваксина, одобрена за употреба в рамките на ЕС. До момента ЕМА е дала разрешение на ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca.

По статията работи екип на investor.bg