Меркел предупреждава за трета вълна на Covid, докато властите обмислят разхлабване на мерките

Политическите неразбирателства все повече се засилват, тъй като годината на изборите допълнително нагнетява обстановката в Германия

18:45 | 24 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Канцлерът Ангела Меркел предупреди, че Германия се намира в разгара на трета вълна на Covid-19 и трябва предпазливо да подходи с отварянето на училищата и бизнеса, подтискайки политическите дискусии за разхлабване на противопандемичните мерки, предава Bloomberg. 

Коментарите й идват в момент, когато Германия продължава да се бори на множество фронтове за поставяне на пандемията под контрол. Броят на новозаразените не намалява от няколко дни насам, а темповете на ваксинации са все още са сравнително бавни спрямо други страни. Отложената стратегия за тестове е последната от поредица вътрешноправителствени неразбирателства.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан обеща да направи бързите тестове широко достъпни от 1 март, за да улесни постепенното връщане към нормалността с нарастването на имунизациите. След като Меркел отхвърли плана на Шпан на заседание на кабинета в понеделник, сега тя ще го обсъди с лидерите на федералните провинции на 3 март.

„По принцип сме готови да започнем разхлабване на мерките, но мнозина си задават върпоса как можем по-добре да интегрираме своите стратегии и именно това е в основата на сегашните дискусии“, каза Шпан в интервю за телевизия ZDF.

Дали тестовете ще бъдат безплатни за гражданите ще зависи от това колко те ще струват на правителството, уточни Шпан пред германските народни представители в сряда в рамките на парламентарна сесия. Бързите тестове вече са широко достъпни, допълни здравният министър, прогнозирайки, че скоро това ще се случи и с тестовете в домашни условия.

Политическите неразбирателства все повече се засилват, тъй като годината на изборите допълнително нагнетява обстановката. Към настоящия момент се подготвят множество планове за отваряне на най-голямата европейска икономика, докато Меркел - която ще се оттегли след изборите през септември - призовава за постепенно отваряне.

Краят на ограничителните мерки трябва да бъде придружено от повече тестове и ваксинации, заяви Меркел пред представителите на нейния консервативен блок по време на видеоконференция във вторник, според участник в разговора. Канцлерът предупреди, че агресивният британски щам на заразата вече се разпространява в Германия, заплашвайки да провали усилията на правителството за ограничаване на заразата.

Хелге Браун, началникът на кабинета на Меркел и опитен медик, заяви пред депутатите, че вирусните мутации могат бързо да доведат до нарастване на новите случаи. Той уточни, че степента на заразяване може потенциално да достигне до 800 инфекции на 100 000 души през следващите седем дни.

След стабилен спад при броя на новозаразените от Коледа, степентта на заболеваемост в Германия се задържа на около 60 на 100 хиляди души за повече от седмица, показват данни на Robert Koch Institute. Меркел е поставила минимален праг от 50 души за премахване на определени ограничения, като допълнителни мерки евентуално ще бъдат облекчени, след като нивото спадне под 35.

След седмици

След седмици на намаляване броят на новозаразените в Германия започва отново да се покачва. Графика: Bloomerg

Тъй като германците са все по-изморени от блокировките и не е въведен национален план за излизане от епидемичната обстановка, федералните лидери внесоха свои предложения.

В най-северната провинция на Германия Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер - премиерът от християндемократите на Меркел - призова за четириетапна програма за отваряне на магазини и ресторанти в региони със степен на заболеваемост под 50 души на 100 хил., докато Малу Драйер от социалдемократите - - която оглавява Райнланд Пфалц и я очакват избори на 14 март - има друг план - базиран на броя на новите инфекции, тестове и ваксинации.

Баварският премиер Маркус Зьодер - потенциален кандидат за канцлерския пост от консервативния блок на Меркел - предупреди за опасността от вирусни мутации и призова за продължаване на строгата противопандемична политика на Меркел.

Във вторник началникът на кабинета Браун се срещна с длъжностни лица от федералните провинции, за да се опита да постигне консенсус преди срещата на 3 март. Освен нарастващия набор от различни планове на местно ниво министърът на икономиката Петер Алтмайер работи върху собствената стратегия, насочена към осигуряване на перспектива за бизнеса.

Германия очаква

Германия очаква доставките на ваксини срещу Covid-19 да се увеличат драстично. Графика: Bloomberg

Като част от дебата за съживяване на икономиката, Александър Добриндт, лидер на Баварската консервативна партия, предложи издаването на дигитален сертификат, който да позволи на ваксинираните граждани да се придвижват свободно. Но Меркел отхвърли предложението, заявайки, че е твърде рано за такъв тип програма.

„Когато предлагаме ваксинация на достатъчно хора и някои от тях изобщо не искат да бъдат имунизирани, трябва да се помисли дали трябва да има достъп и възможности в определени области само за ваксинираните“, посочи Меркел в интервю за Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

„Но все още не сме стигнали до там.“

Германия е имунизирала малко над 6 на всеки 100 души в сравнение с близо 28 във Великобритания, показват данни на Covid-19 Vaccine Tracker на Bloomberg

Междувременно има някои положителни новини. Първите три теста за изследване в домашни условия бяха одобрени в Германия в сряда, като скоро броят им се очаква да се увеличи.