AstraZeneca ще достави на ЕС по-малко от половината от обещаните дози ваксини

По договор компанията трябва да достави 180 млн. дози между април и юни

09:27 | 24 февруари 2021
Обновен: 09:31 | 24 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания AstraZeneca вероятно ще достави значително по-малко ваксини за ЕС от договореното през второто тримесечие, пише investor.bg. Компанията очаква да достави по-малко от половината от обещаните по договор 180 млн. дози ваксини на общността между април и юни, заяви представител на ЕС пред Ройтерс във вторник. Ако това се случи, целта на ЕС да се ваксинират 70% от възрастните до лятото може да бъде застрашена.

Но тези количества теоретично могат да бъдат компенсирани от други фабрики на производителя на ваксини, заяви представител на ЕС. Все още няма приет график за доставките за тримесечието.

AstraZeneca обяви във вторник вечерта, че възнамерява да изпълни договора за второто тримесечие според последната прогноза. Около половината от обещаните дози трябва да са от европейско производство. Компанията ще осигури останалото от други части на света. В съобщението не е посочено откъде трябва да дойде ваксината.

„AstraZeneca работи за увеличаване на производителността в европейската си верига за доставки и продължава да използва глобалните си възможности за доставка на 180 млн. дози на ЕС през второто тримесечие", добавя концернът.

Преди това имаше съобщения в медиите, че групата иска да намали наполовина доставките до 90 млн. дози през второто тримесечие. ЕК обаче не пожела да потвърди информацията. Официално се пояснява, че преговорите с AstraZeneca за графика за доставки все още продължават. Компанията е в процес на „усъвършенстване и консолидиране на плана въз основа на всички налични производствени мощности в Европа и извън нея“. Комисията очаква „подобрено предложение за графика за доставка“.

Целта за доставки за първото тримесечие няма да бъде спазенa

AstraZeneca обяви в края на януари, че няма да може да изпълни обещания обем на доставки до ЕС през първото тримесечие поради недостатъци в производството в завод в Белгия. Първоначално се очакваше, че броят на дозите ще бъде с около 60 процента по-нисък от планираните 31 млн. По-късно беше съобщено, че трябва да бъдат доставени 40 млн. бройки. Ако през второто тримесечие се добавят около 90 млн. бройки, това ще доведе общия брой до 130 милиона дози от AstraZeneca за цялата първа половина на годината. Първоначално бяха обещани 300 млн. до края на юни.

В документ от Федералното министерство на здравеопазването на Германия от 22 февруари, с който Ройтерс разполага, се предполага, че AstraZeneca ще компенсира напълно изоставането в доставките до края на септември. Според документа Германия трябва да получи общо 56 млн. дози дотогава, 34 млн. от които през третото тримесечие. Министерството не коментира информацията.

Представителят на ЕС казва, че ако AstraZeneca действително увеличи производството си през третото тримесечие, това може да помогне на ЕС да постигне целта си за ваксинацията. Преговарящите от международната общност обаче са подозрителни към плановете, тъй като компанията не е изяснила откъде трябва да дойдат допълнителните дози.

„Може да е нереалистично да се запълни разликата в предлагането през третото тримесечие", казва представителят на ЕС, добавяйки, че компанията е променила броя на доставките няколко пъти. Договорите за ЕС предвиждат, че AstraZeneca се задължава да „положи всички усилия“, за да спази определен график.

Още по темата четете в Investor.bg