Aviva се съгласи да продаде френското си звено за близо 4 млрд. долара

Сделката е ключова за стратегията на главния изпълнителен директор на британския застраховател

11:42 | 23 февруари 2021
Обновен: 11:55 | 23 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Aviva се съгласи да продаде френскoто си звено за 3,2 милиарда евро (3,9 милиарда долара), което е най-голямата сделка досега за главния изпълнителен директор Аманда Блан, която насочва усилията си в преструктуриране на британския застраховател, предава Bloomberg.

Звеното е продадено на френската взаимозастрахователна кооперация Aema Groupe, която наскоро беше създадена чрез сливането на Aesio и Macif, гласи изявление на Aviva във вторник. Сделката е в пари брой и е ключова за Aviva съгласно нейния план за продажба на активи на стойност 6 милиарда евро. 

„Продажбата на Aviva Francе е много важен етап в изпълнението на нашата стратегия“, посочва Блан.

„Сделката ще увеличи финансовата сила на Aviva, ще премахне значителната нестабилност и ще доведе до истински фокус върху групата.“

Блан, която пое управлението през юли миналата година, започна още от встъпването си в длъжност да преструктурира Aviva, чиято цена на акциите не е се увеличавала през последните пет години. През август тя заяви, че застрахователят ще се съсредоточи върху най-силните си бизнеси в Обединеното кралство, Ирландия и Канада, като впоследствие последваха множество сделки, включително продажбата на мажоритарния дял на Aviva в сингапурското й звено за около 2 милиарда долара.

Акциите на Aviva поскъпнаха с 2,1% в началните часове на търговията в Лондон.

Застрахователната индустрия беше под натиск в продължение на години дори преди пандемията, с рекордно ниски доходности по облигации и нарастващи разходи за регулиране, които изядоха печалбите. Тези два фактора се оказаха основен двигател за увеличаване на сделките за сливане и придобиване, обявени в бранша през миналата година, до близо обща стойност от 100 милиарда долара, като много застрахователи, включително Aviva, засилиха присъствието си на пазари, където вече бяха твърдо установени, и разпродадоха по-малко печеливши звена другаде.

Френското звено на застрахователя представлява около 20% от приходите на компанията през 2019 г., показват данни, събрани от Bloomberg. И все пак се нарежда на 11-то място на френския пазар на животозастраховане, който е доминиран от взаимнозастрахователни кооперация и банки, и на 12-то място в общото застраховане, според годишния отчет на компанията за 2019 г.

Други скорошни сделки включват споразумението на Aviva да продаде своя животозастрахователен бизнес във Виетнам и продажбата дела й в италианско животозастрахователно съвместно предприятие с UBI Banca. Британският застраховател също води преговори за продажба на италианския си застрахователен бизнес на базираната в Париж CNP Assurances, съобщи Blomberg News по-рано този месец, позовавайки се на запознати лица. Allianz води преговори за придобиване на общо застрахователно звено на Aviva в страната, допълниха те

Във френската сделка Aviva също се съгласи на споразумение за обезщетение, за да покрие необичаен тип полица, издаден преди повече от две десетилетия, който позволи на френските притежатели на полици право на избор между различните фондове, възползвайки се от цените от предишната седмица, и по този начин осребрявайки бърза печалба. Потенциалните задължения по така наречените договори по „известна цена“, както и продължаващите съдебни спорове между Aviva и някои от нейните клиенти, породиха загриженост сред някои потенциални купувачи.

Споразумението за обезщетение ще има „незначително“ въздействие върху платежоспособността на Aviva, заявиха от компанията във вторник.