ЕЦБ може да въведе климатични клаузи в програмата за корпоративни облигации

Централната банка купува корпоративни облигации от 2016 г., но досега избягва активната дискриминация на определени активи въз основа на екологични критерии

16:23 | 11 февруари 2021
Обновен: 16:23 | 11 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Членовете на Европейската централна банка излагат най-смелите си виждания за това как да въведат критерии за климата за своята програма за закупуване на корпоративни облигации, отваряйки нов фронт в дебата за това как да направят паричната политика по-зелена.

Изказвайки се на конференция в Париж по въпросите на финансите, свързани с климата, гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало заяви, че „баланса на ЕЦБ трябва да се декарбонизира по прагматичен, постепенен и целенасочен начин за всички корпоративни активи, независимо дали те са част от баланса на централната банка или са взети като обезпечение". 

Неговият колега от Нидерландия Клаас Нот се съгласи на отделно събитие, че централните банки „биха могли да проучат как в границите на своите мандати те могат да преработят инструментите си на парична политика“, за да предотвратят облагодетелстването на въглеродните активи. Коментарите на двамата централни банкери са направени на фона на нарастващите призиви към централните банки да поемат по-активна роля в подкрепа на прехода към по-екологична икономика.

ЕЦБ купува корпоративни облигации от 2016 г., но досега избягва активната дискриминация на определени активи въз основа на екологични критерии в своите програми за количествени улеснения. Някои служители са загрижени, че рискуват да бъдат отклонени от мандата за ценова стабилност и да подкопаят независимостта си, като избират кои индустрии да подкрепят.

И все пак управителят на ЕЦБ Кристин Лагард ясно заяви, че няма да остане встрани от борбата срещу изменението на климата, като каза пред депутатите от Европейския парламент тази седмица, че нейната институция е „митивирана“ и ще „направи повече“.

Вилерой коментира, че ЕЦБ може да промени своите покупки на корпоративни облигации, за да ограничи емитентите с лоши климатични показатели и да облагодетелства онези, които са се съобразили с ангажиментите за намаляване на глобалното затопляне. За обезпеченията, предоставени срещу заеми от централната банка, оценката на активите трябва да се коригира в съответствие с риска от прехода.

Гуверньорът на Френската централна банка твърди, че климатът е свързан със стабилността на цените, защото може да повлияе на инфлацията. Според него също така климатичните шокове могат да бъдат стагфлационни чрез повишаване на цените и потискане на активността; по-високите разходи за преминаване към по-чиста енергия; въздействието върху разходите за храна; и връзка между по-високите температури и производителността.

 „Вниманието на Евросистемата към изменението на климата не е нито злоупотреба с нейната мисия, нито просто мода. Това е императив, който е наложително да следваме от настоящия си мандат и да осигурим безпроблемното прилагане на паричната политика “, каза Вилерой.

Управителят на Централната банка на Франция заяви, че неговите предложения не обхващат държавни активи, тъй като е твърде трудно да се прави разлика между политиките на различни правителства. Фокусирането върху корпоративните облигации е по-подходящо, каза той, тъй като вече има климатични показатели за повечето бизнеси.

„Бихме могли да приемем съществуващите политики на ЕС, като Директивата за нефинансовото отчитане и таксономията на ЕС за устойчиви дейности, като отправна точка в това отношение“, каза от своя страна Нот.

Настоящият принос на ЕЦБ за справяне с глобалното затопляне включва разглеждането на възможните рискове в нейните собствени модели и прогнози, както и насърчаване на по-прозрачно нефинансово отчитане от участниците на пазара.

Институцията обяви и създаването на нов център за изменение на климата, който да координира работата й по отношение на борбата с глобалното затопляне.

Вилерой призна, че предложената от него програма за действие в областта на климата е „амбициозна“, но каза, че все още може да се вземе решение до края на годината, което да се приложи след три до пет години.